типОбука во училница
време2 денови
РЕГИСТАР
F5 Глобален сообраќаен менаџер (GTM) курс за обука и сертификација

F5 Глобален сообраќаен менаџер (GTM) курс за обука и сертификација

Опис

Публика и предуслови

Преглед на курсот

Распоред и такси

сертификација

Преглед на курс за глобален сообраќај

Глобален сообраќај менаџер наречен GTM систем за ефективно управување, треба да ги дефинирате компонентите што ги сочинуваат сегментите на вашата мрежа. Овие компоненти вклучуваат физички компоненти, како што се центри за податоци и сервери, како и логички компоненти, како што се широки IP адреси, базени и адреси. Со дефинирање на овие компоненти, вие суштински се изгради мрежа карта дека Глобален сообраќај менаџер може да користи за да го насочи сообраќајот на Domain Name System (DNS) на најдобриот достапен ресурс. Најголемиот дел од работите што ги правите на Интернет или приватните мрежи започнуваат со резолуција на име - така има смисла ако сакате да ја вчитате рамнотежата апликација што ќе започне на овој слој - решавање имиња на IP адреси врз основа на достапност, ефикасност, па дури и истрајност.

Цели на F5 GTM обука

 • Брз одговор и Напад DDoS заштита со DNS во меморијата
 • Авторитативна DNS репликација во повеќекратни BIG-IP или DNS сервиси за побрзи одговори
 • Авторитативни DNS и DNSSEC во виртуелни облаци за решавање на катастрофи и брзи, сигурни одговори
 • Скалабилни DNS перформанси за квалитетот на апликациите и услугите
 • Способноста да се консолидираат DNS серверите и да се зголеми ROI

Наменета публика на F5 GTM курс

Овој курс е наменет за системски и мрежни администратори одговорни за инсталација, подесување, конфигурирање и администрирање на BIG-IP GTM System

Предуслови за GTM сертификација

Учесниците треба да разберат: Заедничка мрежна терминологија TCP / IP адресирање и рутирање DNS методологија Концепти за меѓусебно поврзување Заеднички елементи на WAN (Wide Area Network) и LAN (локална мрежа) околини, концепти за вишок на серверот на Data Center. Покрај тоа, учениците треба да знаат: Основни работи за работа со компјутери и апликациски вештини, вклучувајќи и управување со ЦД-уред, тастатура, глушец и оперативен систем Windows OS Basic Internet Browser (Internet Explorer се користи во класата)

Course Outline 2 Days

Поглавје 1: Поставување на BIG-IP системот

 • Запознавање со BIG-IP системот
 • Првично поставување на BIG-IP системот
 • Конфигурирање на интерфејсот за управување
 • Активирање на лиценцата за софтвер
 • Модули за обезбедување и ресурси
 • Увезете сертификат за уред
 • Одредување на својства на BIG-IP платформа
 • Конфигурирање на мрежата
 • Конфигурирање на мрежни протоколи (NTP) сервери
 • Конфигурирање на поставувања на име на домен (DNS)
 • Конфигурирање на опции за голема достапност
 • Архивирање на BIG-IP конфигурацијата
 • Користејќи ресурси и алатки за поддршка на F5
 • BIG-IP систем за поставување на лаборатории

Поглавје 2: Запознавање со системот на име на домен (DNS) и BIG-IP DNS

 • Разбирање на системот на име на домен (DNS)
 • Преглед на процесот на решавање на името
 • Спроведување на BIG-IP DNS
 • Користење на дијагностички алатки за разрешување на DNS

Поглавје 3: Забрзување на резолуцијата на DNS

 • Воведување на резолуција на DNS со BIG-IP DNS
 • BIG-IP DNS Резолуција на решение
 • Конфигурирање на BIG-IP DNS слушатели
 • Решавање на DNS пребарувања во лабораториите (Lab Zone Records)
 • Барам балансирање на барањето до базата на DNS-сервери
 • Забрзување на DNS резолуцијата со DNS кеш
 • Забрзување на DNS Резолуцијата со DNS Express
 • Воведување на широк IP адреса
 • Користење на други методи за разрешување со BIG-IP DNS
 • Интегрирање на BIG-IP DNS во постоечки DNS околини

Поглавје 4: Имплементирање на интелигентни DNS резолуции

 • Воведување на интелегентна DNS резолуција
 • Идентификување на компонентите на физичката мрежа
 • Идентификување на компоненти на логичка мрежа
 • Собирање на метрика за интелигентна резолуција
 • Конфигурирање на центри за податоци
 • Конфигурирање на BIG-IP DNS систем како сервер
 • Конфигурирање на BIG-IP LTM систем како сервер
 • Воспоставување на iQuery комуникација помеѓу BIG-IP системи
 • Конфигурирање на сервер кој не е F5
 • Дефинирање на врски и насочувачи
 • Конфигурирање на широк IP базени
 • Конфигурирање на широк IP адреса
 • Управување со статусот на објектот
 • Користење на Шверц менаџмент школка (TMSH)

Поглавје 5: Користење на LDNS сонди и метрика

 • Воведување на ЛДНС сонди и метрика
 • Видови на ЛДНС сонди
 • Исклучување на LDNS од Пробинг
 • Конфигурирање на збирката за мерење на сонда

Глава 6: балансирање на оптоварување Интелигентна DNS резолуција

 • Воведување балансирање на оптоварување на BIG-IP DNS
 • Користење на методи за балансирање на статични оптоварувања
 • Круг Робин
 • Сооднос на
 • Глобална достапност
 • Статични Персисти
 • Други методи за балансирање на статички оптоварувања
 • Користење на методите за динамичко балансирање на оптоварување
 • Време на кружното патување
 • Стапка на завршување
 • Процесорот
 • Хмел
 • Најмалку врски
 • Пакетска стапка
 • Килобајти во секунда
 • Други методи за балансирање на динамички оптоварувања
 • Користење на балансирање на квалитетот на вчитување на услугите
 • Перзистирачки одговори на барањето за DNS
 • Конфигурирање на дневникот на одлучување за балансирање на GSLB
 • Користење на рачно продолжување
 • Користење на тополошко балансирање на оптоварување

Глава 7: Мониторинг на интелигентни DNS ресурси

 • Истражување на монитори
 • Конфигурирање на монитори
 • Доделување на монитори за ресурси
 • Следење на најдобрите практики

Глава 8: Напредни BIG-IP DNS теми

 • Спроведување на DNSSEC
 • Поставување на граници за достапност на ресурси
 • Користење на iRules со широк IP адреса
 • Воведување на други широк тип на ИП
 • Спроведување на BIG-IP DNS Sync Groups

Глава 9: Проекти за конечна конфигурација

 • Прегледајте прашања

Ве молиме пишете ни на info@itstechschool.com и контактирајте не на + 91-9870480053 за цената на курсот и трошоците за сертификација, распоредот и локацијата

Испушти го барањето

По завршувањето Обука за глобален менаџмент на сообраќајот кандидатите треба да дадат BIG-IP GTM специјалистички испит за нејзино сертифицирање