типОбука во училница
РЕГИСТАР
Oracle база на податоци 11g Изведба на перформанси DBA

Oracle база на податоци 11g: Перформанси Tuning DBA курс за обука и сертификати

Преглед

Публика и предуслови

Преглед на курсот

Распоред и такси

сертификација

Oracle база на податоци 11g: Перформанси Tuning DBA

Оваа Oracle база на податоци 11g Изведба за подесување на изведбата започнува со непозната база на податоци која бара подесување. Потоа ќе ги научите чекорите што ги спроведува DBA за да ги идентификува проблематичните области, да ги дијагностицирате вообичаените проблеми и да ги поправите.

Цели

 • Користете ја методологијата за подесување на базата на податоци на Oracle, соодветна на достапните алатки
 • Користете советници на базата на податоци за проактивно прилагодување на Oracle Database Instance
 • Користете ги алатките засновани на Автоматско работно оптоварување за следење на базата на податоци
 • Дијагностицирајте ги и прилагодете ги заедничките SQL проблеми поврзани со перформансите
 • Дијагностирајте ги и прилагодете ги заедничките проблеми во перформансите поврзани со Instance
 • Користете страници поврзани со перформансите на Enterprise Manager за следење на Oracle база на податоци

целната публика

 • Администратори на бази на податоци
 • Поддршка инженер
 • Технички консултант

Предуслови

 • Oracle база на податоци 11g: Работилница за администрација I
 • Oracle база на податоци 11g: Работилница за администрација II

Course Outline Duration: 5 days

Вовед

 • Подесување прашања
 • Кој ме интересира
 • Што да се вклучи
 • Како да се вклучите

Следење со основните алатки

 • Преглед на алатки за мониторинг
 • Претпријатие менаџер
 • V $ прегледи, статистика и метрика
 • Почекајте настани
 • Временски модел: Преглед

Користење на автоматско складиште на обемот на работа

 • Автоматско складирање на обемот на работа: преглед
 • Автоматски податоци за складирање на работен опсег
 • Контрола на бази на податоци и AWR
 • Генерирање AWR извештаи во SQL * Плус

Идентификување на проблемот

 • Подесување на фази на животниот циклус
 • Идентификувајте го прашањето за поставување
 • Тие го исправи проблемот

Идентификување на проблемите на SQL изјавите

 • Карактеристики на лоша SQL изјава
 • Улогата на Оптимизатор
 • Генерирај план за објаснување
 • Избори за пристапни патеки
 • Рута на извршување

Влијание врз Оптимизатор

 • Управување со статистиката за Оптимизатор
 • Калибрирај I / O
 • Цена на оптимизатор
 • Менување на однесувањето на оптимизатор

SQL план за управување

 • Задачи за автоматско одржување
 • SQL профили
 • SQL Access советник
 • SQL контури
 • SQL планови Baselines

менаџмент на промени

 • Видови на промени
 • Анализатор на ефикасноста на SQL
 • DB Replay
 • Сервер-генерирани сигнали

Користење метрика и сигнали

 • Предности на метрика
 • Модел на користење на контрола на бази на податоци
 • Кориснички дефинирани SQL метрика

Користење на AWR базирани алатки

 • Задачи за автоматско одржување
 • Користење на ADDM
 • Користење на активна сесија Историја
 • Преглед на историски податоци

Следење на апликација (користење на услуги)

 • Преглед на услугата
 • Управување со услуги
 • Агрегација и следење на услуги
 • Следење на вашата сесија

Baselines

 • Работа со метрички базилини
 • Поставување на прилагодувачки прагови
 • Конфигурирање на метрика за нормализација

Подесување на заедничкиот базен

 • Работа со заеднички базен
 • Mutex
 • Индикатори на Statspack / AWR
 • Активност на кеш на библиотеката
 • Дијагностички алатки
 • UGA и Oracle заеднички сервер
 • Голем базен

Подесување на кешот на баферот

 • Архитектура
 • Подесување на цели и техники
 • симптомите
 • решенија

Подесување на PGA и привремен простор

 • Следење на употребата на SQL меморија
 • Привремено управување со табели

Автоматско управување со меморијата

 • Автоматска меморија за управување со архитектура
 • Динамичка функција SGA
 • Управување со автоматско управување со меморијата

Подесување на блок просторот

 • Управување со вселената
 • Управување со простор
 • Анатомија на блок на база на податоци
 • Блокирање на простор

Подесување на I / O

 • I / O архитектура
 • Лента и зрачење
 • Користење на RAID
 • Дијагностика на I / O
 • Користење на автоматско управување со меморијата

Performance Tuning: Summary

 • Важни иницијациски параметри со перформанси
 • Висока достапност на бази на податоци: најдобри практики
 • Твизен простор: најдобри практики
 • Собирање статистички податоци

Користење на Statspack

 • Вовед во Statspack
 • Фаќањето на Statspack Snapshots
 • Известување со Statspack
 • Размислувања на статијата
 • Statspack и AWR

Ве молиме пишете ни на info@itstechschool.com и контактирајте не на + 91-9870480053 за цената на курсот и трошоците за сертификација, распоредот и локацијата

Испушти го барањето

За повеќе информации ве молиме контактирајте не.