типОбука во училница
време3 денови
РЕГИСТАР

Основи за обука на кученцата Основи за обука и сертификација

Основи за обука на кученцата Основи за обука и сертификација

Преглед

Публика и предуслови

Преглед на курсот

Распоред и такси

сертификација

Puppet Fundamentals Course

Во Основи на кукли студентите ќе го научат вистинскиот начин за управување со инфраструктура. Ќе научите фундаментални концепти и најдобри практики за управување со вашата инфраструктура со Puppet Enterprise. Студентите ќе започнат со инсталирање на Puppet Enterprise, потоа ќе научат најдобрите практики на кукла и ќе користат Puppet за да пишуваат едноставни класи и да ги ажурираат и прошират постојните модули. Основи на кукли се изучуваат преку комбинација на предавања и релевантни, реални, практични вежби.

Цели Обука Основи на кукли

Студентите ќе можат да распоредат основни системски конфигурации користејќи ги најдобрите практики за куклен во поставувањето на Master-Agent.

Наменети публиката на основниот курс кученце

Запознајте ја командната линија, како што се Bash или PowerShell, и да се запознаете со концептите на оперативниот систем, како што се услугите, пакетите и конфигурациските датотеки. Ако сакате да работите со обезбедениот обука VM и сакате да ја освежите Unix вештините пред да влезете, можеби ќе работите преку следниов материјал:

 • Уникс туториал за почетници
 • Куршот за уривање на командната линија

  Бидете запознаени со текстуален уредувач. Обучувачите на куклени лаборатории обично користат Vim, но можете да користите било кој уред за текст со кој сте задоволни. Обезбедениот VM обука вклучува vim, emacs и nano.

Предуслови за кученцето за основна сертификација

Во овој курс очекуваме учениците да немаат никакво искуство со Puppet Enterprise (или Puppet Open Source) и бараат да изградат основа за иден раст, искуство и знаење.

Студентите треба да ја знаат командната линија, како што се Bash или PowerShell, и се запознаени со концептите на оперативниот систем, како што се услугите, пакетите и конфигурациските датотеки. Бидете запознаени со текстуален уредувач. Обучувачите на куклени лаборатории обично користат Vim, но можете да користите било кој уред за текст со кој сте задоволни. Обезбедениот VM обука вклучува vim, emacs и nano.

Учениците дефинитивно имаат потреба од сисадмин вештини на ниво на помлади нивоа. На пример:

 • како да го рестартирате услугата
 • што значи запис во датотеката на домаќинот
 • што е име на хост
 • како да ги решавате основните проблеми со мрежното поврзување, како што се пребарување на име, пребарување на DNS и основно поврзување

Бидете во можност да конфигурирате виртуелна машина (било кој од VMware или VirtualBox) за да користиш премостен или NAT мрежно поврзување.

Ако сакате да ги обновите вештините на Unix пред да влезете, може да работите преку следниов материјал:

 • Уникс туториал за почетници
 • Куршот за уривање на командната линија

Course Outline Duration: 3 Days

Основните компонентни улоги кои го сочинуваат куклени претпријатија (и кукла со отворен код). Основните концепти за куклата DSL, вклучувајќи:

 • Модули и класи
 • Класификација
 • ресурси
 • Односи
 • Јазикот е конструиран

Одделување на логиката од презентацијата со користење на Шаблони. Моделирање повторливи делови од вашата конфигурација со користење на дефинирани типови на ресурси. Градење на основа за изградба на посложени конфигурации со користење на напредни класи:

 • Параметризирани класи
 • Вовед во наследување
 • Вовед во поделба на податоци со помош на Hiera
 • Враќање на класификацијата користејќи параметризирани класи и ADB

Ве молиме да ни пишете на info@itstechschool.com и контактирајте не на + 91-9870480053 за цената на курсот и трошоците за сертификација, распоредот и локацијата

Испушти го барањето

За повеќе информации љубезно Контактирајте не.


Осврти