блог

30 Јан 2017

Ден на приватност на податоци: Зошто да се грижиш и што да правиш

Во моментот кога Конгресот на Соединетите Американски Држави го прифати С. Рез. 337, неограничена определба која ја поддржува поддршката за доделување на "Национален ден на приватноста на податоците", беше забележана на јануари 28, немаше многу време за да се добие збор, и покрај фактот дека оваа прилика беше околу малку.

Сепак, тоа е датумот кога првпат требаше да се размислувам за Денот на приватност на податоци, и во годините по делот на законот, јас сум бил шампион за индивидуална заштита на податоци и дополнително безбедност на податоците на работа.

Одлуката од јануари 28 не беше никаква среќа. На тој датум во 1981, Советот на Европа ја одржа Конвенцијата за заштита на поединци во однос на автоматската обработка на личните податоци. За среќа, тие го скратија името малку за таа пригода и ја обележаа Конвенцијата 108, главната законска ограничувачка универзална зделка за управување со безбедноста и Обезбедување на податоци.

Ден на приватност на податоци започна во САД уште повеќе, Канада на јануари 2008 како зголемување на Денот за заштита на податоците ден во Европа. Глобалната прилика ја зголемува свеста за безбедноста и најдобрите практики за обезбедување податоци. Познати во САД, Канада и европските земји на 27, поучна активност на Денот на приватност на податоците е да се концентрира на носење прашања за да им овозможи на клиентите и организациите за значењето на обезбедувањето заштита на нивните податоци на интернет. Ова се покажа дека е значително посуштествено, бидејќи комуникацијата на лицето на лицето се продлабочува во текот на годините како и безбедносните паузи.

Ден на приватност на податоците најверојатно ќе ги научи и вклучи организациите, купувачите и семејствата со учење и најдобри практики за подобро да се заштити од програмерите, инфекциите и малициозниот софтвер што може да ги стават своите податоци како опасност. Ден на приватност на податоци ги обединува иновативните лица, како и владините органи, инструктори, оние кои се вклопени во добротворни организации и пионери прекумерно преку делови од индустријата.

Па што би можеле да направите за безбедноста на податоците? На исклучување шанса дека безбедноста на вашите податоци и заштита е важно за вас, Денот на приватност на податоците е извонредно време да се започне ефикасно обезбедување на вашите податоци. Цел, Sony и Yahoo се сите на најтешкиот можен начин. Тоа е во најголема предност на секој бизнис да се практикуваат одлични управување со податоци или тие ќе бидат следната главна приказна на СНН или следната огромна карактеристика во Њујорк тајмс. Без оглед на тоа дали тоа е вашата банка, специјалист, продавница за дрога или дури и работна средина, поттикнете ги да ги обезбедат вашите податоци соодветно. Апсолутно никогаш не ги прифатите вашите податоци. Бидете свој Застапник за безбедност на податоците.

Националната асоцијација за сајбер безбедноста организира унапредување на вежбите за денот на приватност на податоците. Еве дел од работите што ги поттикнуваат да направиме за да го унапредиме Денот на приватност на податоците:

Мешајте го. За да обезбедите свои податоци, не треба да се плашите од социјално вмрежување на веб-базирани. Чувајте ги советите за заштита. Објавувајте пораки на сметките на Фејсбук и Скопје. Можете да го искористите официјалниот ден за приватност на податоци на #PrivacyAware и да ги преземете по @DataPrivacyDay за да останете во режим на поголем дел од најновите совети за денот за приватност на податоците за да ги пренесете на вашите здруженија и приврзаници.

Направете го тоа официјално. Можете да го препорачате вашето здружение да ја демонстрира својата поддршка на Денот на приватност на податоци со претворање во официјален шампион за заштита на личните податоци. Пред една година, повеќе од 450 асоцијациите се запишаа како шампиони на денот на приватност на податоците. Тоа е брзо и едноставно да се придружите.

Направете го тоа индивидуално. Заштитата на податоците започнува дома, па осигурете ги вашите пријатели и семејството да ги знаат опасностите за сопствените податоци, особено децата и младите луѓе кои најверојатно би можеле да ги префрлат преку мрежни медиуми канали. Обезбедете ги вашите податоци за исклучување на шансите дека имате меѓусебна евиденција на вашиот компјутер, таблети или ригидни телевизори кои се поврзани со интерактивни медиуми, како што се Netflix, Hulu, Amazon Prime и iTunes.

&bsp

GTranslate Your license is inactive or expired, please subscribe again!