блог

девп
17 декември 2017

Обука за сертификација на DevOps

/
Испратено од

Обука за сертификација на DevOps

Обука за сертификација на DevOps ви помага да добивате континуирано помирување и тестирање, континуирано пренесување и уредување, континуирани проверки на уредите за користење, на пример, GIT, Jenkins, куклен, готвач, докер, анисист, SaltStack и Nagios за да роботизираат различни чекори во SDLC.

За DevOps сертификација обука

DevOps е работа за консолидирање на Развојните и Системските операции. Овој курс е наменет да ве направи професионален од DevOps со тоа што ви дава практично подготвување на инструментите кои се развиле како функција на животниот циклус на DevOps.

Се разбира детали

ITS DevOps веб-базирани подготовка е наменета да ви помогне да се претвори во DevOps професионалец. Поради овој курс, нашите господари DevOps едукатори ќе ви помогнат:

 1. Сфатете ги идеите и потребите на DevOps
 2. Разбирање на условот за DevOps и секојдневните вистински проблеми што ги решава
 3. Научете како да се воспостават и подесат нормални рамковни сервери како Apache, & Nginx за Enterprise.
 4. Запознајте ги преовладувачките DevOps апарати како Џенкинс, Куклен, Шеф, Аниси, СолтСек, Нагиос и ГИТ
 5. Изврши редизајн на механизирана рамка, установи и аранжмани
 6. Дознајте концепти за виртуелизација
 7. Поставување аранжман и занимаваат, постојана комбинација користење на GIT
 8. Калибрирање на изведбата и поставување на основната безбедност за инфраструктура
 9. Надгледувајте ги операциите на серверот користејќи Кодекс кој е познат како Инфраструктура како Кодекс
 10. Сфатете го барањето и идеите за следење и логирање.

Заедно со претходно споменатите теми, за да ви помогнете да ги добиете најпознатите уреди DevOps, исто така, ќе добиете дополнителни курсеви за самостојно управување со 4, вклучувајќи презентации, класни снимки, задачи, одговори за придружните уреди:

 1. пристанишен работник Опфаќа вовед, видови на виртуелизација, се разликуваат меѓу Xen и KVM, Виртуелизација на облак.
 2. Ansible Ги опфаќа Вовед, Поставување и Конфигурација, Можни Playbooks, 37 Можни Модули, Различни Улоги и Командната линија употреба.
 3. готвач Опфаќа Вовед, Градење на книга за готви, Објект и пребарување на јазол, Податоци-вреќи, Готвачи на животната средина, Улоги, Распоредување на јазли во продукција и користење на софтвер со отворен код Chef Server.
 4. куклен Опфаќа кукла инфраструктура и рок-циклус, кученце јазик, животна средина карактеризираат јазли и модули, обезбедување на веб сервер и извршување на модули против мајстор кученце.

Кој треба да оди на овој курс?

Специјалистите на DevOps денес се меѓу најжестококомплицираните ИТ експерти денес, а интересот на пазарот за нив брзо се развива. Со зголемувањето на новите окупациски делови околу DevOps логиката, секој што сака да влезе во овие нови делови, може да го преземе овој курс DevOps. Некои од овие делови се:

 1. DevOps Architect
 2. Инженер за компјутеризација
 3. Програмирање тестер
 4. Безбедност инженер
 5. Специјалист за координација
 6. Отпуштање менаџер

Пред-барања

Не постојат посебни барања за да се заокружи јасно Devops Practitioner. Секој со фундаментално учество во ИТ или суштински информации одLinux и вмрежување може да се претвори во DevOps практикант.

Прошири работа

 1. Имајте лична веб-страница со користење на Apache-то веб-сервер.
 2. Компонирај ја школка скрипта која извештаи:
  • Разни подесувања на рамка идентификувани со клиентот и оперативниот систем.
  • Податоци идентификувани со оптоварување на серверот.
  • Топ 5 форми со најголем број на жици.
  • Сортирајте ги администрациите со меморија
 3. Воведување на Nagios на VM центар за следење на различен параметар на VM.

DevOps сертификација обука - Курс програма

1. Вовед во DevOps и неговите неопходности

Цели -Во овој модул, ќе сфатите што е DevOps и тоа е неопходност, DevOps делови, секојдневни проблеми и нивните одговори. Исто така, ќе дознаете за различните формати на фондации и сфаќате приспособливост и достапност.

Предмети - Девопс, Девипс улоги, Девипс неопходности, Девипс проблеми и решенија, Девипс транзиција, Идентификување на социјални препреки и претерување, Градење на одговорност и доверба, Разбирање на формати на инфраструктура и предизвици, Разбирање на приспособливост и достапност, Концепти за мрежно поврзување поглед.

Labs - Подмножество.

2. Разбирање на заеднички инфраструктурни сервери

Цели - Во овој модул, ќе дознаете за различни инфраструктурни сервери, нивната конфигурација и оптимизација.

Модули - Работа на DNS-сервер на интернет-скала, инсталација на DNS, конфигурација на DNS, подесување на DNS и геолокација. Сфатете ги веб-серверите како Apache, Ngnix и нивните диспаритети, Конфигурирај Apache & Nginx за Enterprise, Load Balancing преку HA Proxy и Поставување NFS за презентација на капацитетот.

Лаборатории - Инсталација и конфигурација на DNS, конфигурација на DNS Master / Slave, подесување на HTTPD веб сервер, подесување на HA прокси - подесување на оптоварувањето со HTTP и TCP нагодување и Ngnix инсталација и конфигурација.

3. Ажурирање на автоматизираните инсталации и распоредувања

Цели на учење - Во овој модул, ќе дознаете за Автоматска инсталација на сервери, континуирана интеграција, конфигурација на распоредување и пакување.

Модули - Инсталација на Linux сервери со користење на PXE подигнување или отпочнување стратегија, поставување Yum архива и надградби на автоматска рамка. Уредување на SVN и GIT.

Labs - Методи за инсталација на Линукс - Поставување PXE (средина за извршување на прескокнување) и подесување на складиште за Линукс.

4. Сфатете ги аглите за подесување на изведбата и основната безбедност за инфраструктура

Цели - Во овој модул, ќе ги дознаете деталите за ефикасноста на инфраструктурата од гледна точка на Enterprise и имплементацијата на безбедноста за да се направи посигурна околина.

Модули - Оперативниот систем ги прилагодува идеите и загриженостите, видовите на распоредувачи на дискови, случаите на ефикасноста и користењето, параметрите на мрежата за подесување и нивното влијание, разбираат безбедност на ниво на оперативниот систем и мрежата, конфигурираат Linux Firewall и други безбедносни перспективи за безбедна ситуација.

Labs - Автоматско надградби на системот, SVN и Git конфигурација и IP табели.

5. Основање и конфигурација на Џенкинс и кукла

Цели -Во овој модул, ќе дознаете за инсталација и конфигурација на Џенинс и кукла.

Модули - Инсталација на Jenkins, автентикација со LDAP, UNIX и така натаму, Интеграција со SVN, Извршување на далечински налог, Инсталација и конфигурација на кукли, Куклени претстави и илустрации, Куклена со SVN.

Labs - Jenkins воспоставување и подесување, Џенкинс и SVN се приклучи, Jenkins Далечинско извршување, Изградба на работа со испраќање на е-пошта, Поставување кукли и Конфигурација, Илустрации за куклен манифест Создавање на корисници, создавање Tomcat, воспоставување Apache сервер и MySql параметри промени.

6. Вовед во автоматизација со Ansible и SaltStack

Цели - Во овој модул, ќе дознаете за оревите и завртките на Анисивните, евентуални играчки, евентуален инвентар / динамички инвентар, можни модели.

Модули - Инфраструктура како код, евентуална инсталација, можна комуникациска структура, евентуални списоци за книги, инквизиција на можни инвентари / динамички инвентар, можни шеми, скрипти за примероци, држави на SALTS, SLS и Топ документи, Именски простори, Изведувачи, Модели за шаблони, оркестрација.

Labs - Можна инсталација, евентуални играчки, инсталација на сол, водење сол.

7. Механизација со готвач

Цели - Во овој модул, ќе дознаете за Основи на готвач, готвач Cookbooks, готвач Архитектура, Алатки - нож и скриптинг и Chef Development Kit.

Модули - Готвач рецепти, готвач Cookbooks, готвач Архитектура, Алатки - нож и скриптирање, Chef Development Kit (ChefDK)

Labs - Алатки за командната линија: Команди за готвач и нож.

8. Проверка, логирање, мачор и системски алатки

Цели -Во овој модул, ние ќе се погрижиме за Мониторинг, влезете и оценувајќи ги различните DevOps уреди / нарачки кои се фундаментални за секојдневните вежби. Ние исто така ќе се погрижиме за поставување на Tomcat Server.

Модули - Вовед во различни апарати за најавување, Разбирање на системот за разгледување, Инсталирање и Конфигурирање на Nagios мониторинг за инфраструктурата, Инсталација на Tomcat сервер и илустрации, Разбирање на суптилните елементи Openssl и Openssh, Разбирање на rsync за засилување, Разбирање команди како: lsof, netstat, Free, beat, vmstat, iostat, uptime, откријат, екран, strace, дискови како - df, du, mkfs, tune2fs, fdisk, dd, Understand / и така натаму / fstab.

Labs - Syslog подесување и случаи, Пријавете се пак, Nagios дизајн и подесување набљудување за Линукс сервери и LDAP комбинација со Џенкинс.

GTranslate Your license is inactive or expired, please subscribe again!