блог

9 мај 2017

Зошто вашиот WiFi секира и како да го поправам?

Зошто вашиот WiFi секира и како да го поправам

Скоро Wifi Sucks дома мрежи. Ние сите издржавме на слабото извршување на домашната WiFi и последователните дисанци, неред и домашните поправки во светло на минимални суеверија. Во случај да сте подготвен ИТ господар, да барате пристап кон концизно да го откривате семејството и соработниците на пријателите, зошто спречувањето на нивното затворање околу нивните приемни апарати за прием нема да функционира - и што ќе се случи?

Во случај да не сте запознаени со ИТ и да барате пристап за да добиете силно искуство со рационализирање на WiFi систем, овој пост е корисна основа за организирање на WiFi и прирачник за искористување на вашиот дом како практична лабораторија за способности што ќе ги користите секој ден како ИТ гениј.

Зошто WiFi Sucks

WiFi со својата екстремна природа е полоша од жичен во однос на непоколебливиот квалитет и јачината на сигналот. Сигналите што одат преку физички медиум како жица имаат разумен начин. Безжичните сигнали можат да се мешаат едни со други и ќе ја изгубат својата сила колку што се подалеку од добитокот од преносот. WiFi сигурно е компромитиран, но сепак тоа е еден голем број луѓе кои се подготвени да направат - нема место за етернет асоцијација на поголемиот дел од нашите уреди за искористување дома. Значи, ја жртвуваме силата на нашиот податок за варијабилно ќебе од опсег што буквално плови во етер. Подобро што можеме да направиме е да ги пополниме дупките во ќебето, со што уште повеќе станува дебела цврста магла на здружување што го покрива целиот ваш дом.

Прекинувачи

Склопки го надгледуваат интернет сообраќајот. Можете да ги преземете повеќе за нивниот капацитет и да учествувате во првото искуство на Keith со прекинувачи и прекинувачи. Во секој случај, прекинувачите кои ги позајмуваат интернет провајдерите се вообичаено уреди за 2-in-1. И двајцата го надгледуваат сообраќајот и ги пренесуваат радио сигналите што ја обликуваат вашата безжична асоцијација. Тоа е нешто што пристигнуваат жици на вашиот прекинувач и за вас би можеле да бидат претворени да ги насочите на изнемоштени место во вашиот дом, но сепак безжичните сигнали се наменети да бидат изговорени и да комуницираат на рабовите на 90-степен. Затоа, бидете сигурни дека тие се целосно истакнати во сличен тек, вертикално или хоризонтално.

Додека позицијата на приемната апаратура може да го зголеми обемот, сепак, најверојатно нема да ја покрие целата своја куќа. Бидејќи овие прекинувачи 2-in-1 прават двојно вработување на двојно, а има само еден од нив, тие обично се помалку успешни од посветени уреди кои се нарекуваат WiFi пристапни точки (WAP).

WAPs

Комбо-прекинувачот и уредот за емитување на WiFi редовно се обидуваат да направат претерано и да се борат за да им дадат простор на целиот дом. Наместо тоа, пакет WAP од сличен продавач ќе разговара со едни со други, и во поголем дел ќе даде обемна мрежа за вашиот дом.

Запомнете дека овие уреди се уште произведуваат сигнал кој е генерално хоризонтален, а не вертикален. На шанса дека имате куќа со повеќе приказни ќе ви бидат потребни помалку од една WAP на секој кат.

Канали и фреквенции

WiFi-овластените уреди и уреди за производство на WiFi можат да комуницираат во светлината на фактот дека користат сличен стандард за комуницирање: стандардот 802.11, кој дефинира како gadgets можат да комуницираат информации покрсно преку различни канали.

Во рамките на стандардот 802.11, постојат различни канали кои можат да ги користат уредите за комуницирање, од кои сите се нелиценцирани, што значи дека тие не се контролирани и не треба да се мачат со невообичаена согласност да комуницираат на нив. Тие се во најголем дел за кореспонденција со краток опсег, така што нема да се појават значителни сигнални судири - нема да комуницирате на неразделно повторување од вашето утринско DJ утро. Сепак, огромен број на канали се близу една до друга и многу е нормално за WiFi емитување од соседните куќи, па дури и од уреди во сличен дом, за да бидат покриени канали.

Можете да изберете помеѓу поставување на вашите уреди за 5GHz или 2.4 GHz. Најширокиот опсег е 2.4, а каналите во тој опсег, кои се доволно далеку едни од други за да не се мешаат, се 1, 6 и 11. Ова се највообичаените одлуки, а во случај да ги изберете, ќе треба да осигурате дека не ги покривате вашите соседи.

Меѓутоа, во случај да имате WAP или да се префрлате на сличен канал, без оглед на можноста дека тоа е една од трите снимени погоре, тие ќе се мешаат и ќе ја влошат вашата WiFi. Можеби ќе треба да се префрлите на 5GHz, со оглед на фактот дека и покрај фактот што сигналот има пократок опсег, тоа е навистина корист од причини што најверојатно ќе има јасни канали таму.

Cisco обука

Get Cisco Training & Certifications
Запиши се сега

GTranslate Your license is inactive or expired, please subscribe again!