блог

30 март 2017

Како да го стартуваш Линукс на Сино, Дел I: Основи

/
Испратено од

"Мајкрософт" правеше неколку предлози за Линукс и групата со отворен код во текот на последните неколку години. Сè што се работи од извршување на SQL Server и Visual Studio на Linux за извршување на вистинска сина баш школка во Windows 10. Навистина, во ноември на 2016, Мајкрософт се приклучи на Фондацијата Линукс како платина. Со поголемиот дел од ова може да биде едвај забележлива првично, и од бројни гледишта најмногу императив, фаза на "Мајкрософт" за разбирање и потполно зајакнување на Linux-Microsoft Azure. Морам да споделам дел од главните причини поради кои се претворив во еден голем приврзаник за да го стартувам Линукс на Сино.

Линукс е на врвот на линискиот плеер во Azure

Кога почнав да го истражувам извршувањето на Linux на Azure, бев подготвен да треба да преземам еден радикален нов начин да се справам со работата во Azure. Работев со (во ред, генерално играв со) Лазур од суштина нејзина отворена иницијација. Јас го направив овој потег од фазата на инженер до фаза на основање, па дури и од варијанта на Azure до адаптација два. Бев подготвен да го направам овој потег на Linux на Azure.

Излегува, јас го размислував. Лазурната рамка е сосема неодамна тоа - нејзина основа. Работи истото за Linux како што тоа го постигнува за Windows, токму онака како што очекувате промената или огнениот ѕид да работат со малку почит кон фазата користејќи го. Да бидам искрен, тоа беше многу скоро малку непријателски на климактички.

Во текот на последните неодамна долго време, "Мајкрософт" ги претстави забележливите подобрувања на нивната рационалност и ставови во однос на софтверот со отворен код, кога се зборува за сето тоа и за Linux посебно. Софтверот со отворен код повеќе не се гледа, можеме да кажеме дека е негативно светло. Мајкрософт Сино е навидум каде што ова е најочигледно и тоа е главната фаза на Мајкрософт, каде што е очигледно вклучувањето на Линукс.

Една интригантна сигурност (која ќе ја слушнете во секој вовед на Microsoft на Azure) е дека на некое место повеќе од 40 процентот на нови виртуелни машини направени во Azure се навистина базирани на Linux. Јас бев на неколку воведи каде што изразуваат дека тоа е поголем дел од новите работни оптоварувања, но без разлика кој и да е екстремно голем. Да се ​​предвиди заостанатите 10 години и да им се открие на Microsoft дека забележлива стапка на нова работа во нивната најсуштинска околина ќе биде Linux. Тоа би било забавно, но сепак залутав.

"Мајкрософт" отиде на собирот доцна, но сепак сите се сега. Изработка на Linux-базирани ресурси во Azure е едноставно како што се прави ресурси базирани на Windows. Уште позначајно, ресурсите на Линукс се сретнат со помош на Azure. "Мајкрософт" сега е поврзан со неколку непогрешливи трговци со седиште во Линукс, за да им даде администрација на нивоата на фондација, сцена и програмирање. Набавувачите, на пример, Red Hat и Docker имаат администрации кои може да се направат во минути во Azure. Администрациите за софтвер со отворен код, на пример, Redis Cache и Chef, моментално се дел од дел од Azure рамката.

Тоа е нешто, но тешко е да се направат и да се надгледуваат ресурсите на Линукс во Azure

Основниот инженеринг во внатрешноста на Azure го прави Linux еквивалентен играч на Windows. Центарот за облак основа се распаѓа во три основни класи: складирање, организирање и фигурација. Капацитетите за управување со капацитетот и системите во Azure се ОС рационалистички, што значи дека тие ќе работат на сличен начин без разлика дали работат со Windows или Linux.

Главната работа што навистина се менува е работната рамка која работи на виртуелна машина. Па тоа и очигледно апликации кои се извршуваат во рамките на работната рамка.

Во Azure можете да го направите поголемиот дел од алтернативните ресурси пред да ја направите виртуелната машина, тогаш во суштина ја вметнете виртуелната машина во правилните ресурси. Исто така, можете да го направите поголемиот дел од ресурсите веднаш користејќи ја линијата за нарачка или влезот. Постапката е иста без разлика дали правите ресурси на Windows или ресурси на Linux.

Како што реков неколку пати сум Windows дечко, но јас сум бил користење на клиент Линукс да се направи и да го надгледуваат сè во Azure за некое време. Во моментов, искрено јас во голема мера користат GUI школка, но јас сум бил искористување на баш школка за поголем дел од мојата работа одлуки и зачувување на виртуелни машини. Мајкрософт дава аранжман на крос-сценски инструменти, на пример, CLI или XPLAT CLI на шанса што треба да ги скенирате за нив, со што ќе можете целосно да го надгледувате Azure. На пример, за да направите виртуелна машина, ќе искористите:

azure vm направи -Q канонски: ubuntuserver: 14.04.4-LTS: најнови ...

Структурата на лингвистичката структура на крос-сценската инструмент е навистина разумна. Јас навистина ја откривам структурата на полнење на CLI уредите почести од уредите PowerShell (кои се основните уреди за нарачки за Windows услови).

Постојат бројни извонредни мотивации за стартување на Linux на Azure. Пребарај за вториот дел од овој член каде што ќе разговарам за помирување, приспособливост, безбедност и dev-операции. Две кратки, инвентивни курсеви кои ви даваат корисни искуства да станете и да работите со Linux на Azure, моментално се достапни.

GTranslate Your license is inactive or expired, please subscribe again!