блог

itstechschool
10 март 2017

Влијание на световите на DevOps, ITIL & Agile

DevOps, ITIL и ефикасно влијание

Промената е барање на денот, а сега како никогаш порано, темпото на промени во бизнисот и иновациите се забрзува. Организации и клиенти бараат доставувачите на ИТ услуги да бидат поотворени и да пренесат повеќе редовни промени во услугата со повисок квалитет, што доведува до услуги кои даваат повеќе поттик за бизнисот. ITIL е вистинска светска структура за пренесување и надгледување на иновациите како услуга за бизнисот. Deft е систем за забрзување на развојот и уредувањето на апликациите (користејќи процедури и процедури, на пример, Scrum). DevOps е теорија или метод за работа, кој може да признае повеќе значајни предности и побрзо пренесување преку такви пргав стратегии.

Преклопување

DevOps опфаќа поголем дел од фазите на животниот циклус на услугата ITIL. Развојот на апликации (Agile) се вкрстува со преглед на услугата ITIL преку движење на услугата. Управувањето со апликациите поминува низ поголемиот дел од животниот циклус на ITIL. Додека услугата започнува на сервис преку конзистентна промена на услугата.

DevOps

  • DevOps е "esteem include" начин да се справи со агилниот развој со акцентирање:
  • Постојаното здружување и ангажирање на оперативни групи со внатрешни развојни групи низ целиот животен циклус на развој
  • Ангажманот на оперативните групи како што е предвидено како разбирливо во услови на дефинирање на визијата и санкцијата за аранжманот на услугата
  • Придонесот на оперативните групи за техничките и апликативните предуслови за услугата и советот за остварливоста на предложениот план за испуштање
  • Подобрен повторување на организацијата на овој начин, овозможувајќи побрзо време на пазарот на нови или подобрени промени на корисноста на апликацијата
  • Да се ​​намали стапката на разочарување на нови испуштања, повеќе последователни релации и побрзо закрепнување во случај на промена во разочарувањето
  • Примената на механизацијата на услугите за да се забрзаат редовните "процесни модели, на пример, стандардна промена или рутинско празнење

ITIL

Овие идеи за соработка, надградена кореспонденција и деловна одговорност не се надвор од ITIL. Всушност, структурата на ITIL се фокусира на условот за рано вклучување на корисничките групи за управување со технички менаџмент и примена во периодите на техниката на сервисирање, планот за услуги и движењето на услугите. ITIL е очигледно дека оперативните капацитети - технички рамковни групи посебно - треба да дадат предвремени консултации за структурата и групата за развој на поддршката и добросостојбата на апликацијата за состојбата во живо. Тие исто така треба да дадат придонес во техничките дизајни за "аранжманот на услугите", вклучувајќи сервисирање, инженерство на апликации, организирање дизајн, дизајн на податоци, бази на податоци инженеринг и сл.

Моќта на здружување на силите

Персоналот за управување со апликации (кој е задолжен за целиот животен циклус на сите апликации - не само оние создадени во домот) треба да биде заклучен во право на време во животот на услугата. Вистина е да се каже, тие треба да бидат оние кои работат со бизнисот, поединецот се определи како шеф за деловни односи (BRM) и сопственикот на услугите да ги препознаат, карактеризираат и запишат сите предуслови за "сервисен аранжман" и да гарантираат дека тие се фатени во договорот за услуги за нова или изменета услуга која се разгледува.

Како што е наведено од страна на ITIL, групите за управување со апликациите треба да работат интимно со развојните групи кои остануваат центрирани во текот на обслужувањето на сервисите и услугата да преминат на брз развој и испраќање на апликации кои се дел од збирниот аранжман на услуги. Додека пргав развој се концентрира на брзиот развој на вежбите вкрстено над планот на услугите и движењето на услугите, управувањето со апликациите се занимава со примената преку целиот животен циклус на услугите од методологијата преку преглед и преместување (работа со развој), како и во работа и постојано менување. Овој пристап гарантира дека услугата аранжман (која ја содржи апликацијата) испраќа добро, како и продолжува со вршење на среде во живо операции за решавање на прашања на деловни клиенти и клиенти.

Како и DevOps, ITIL исто така е исклучително загрижен за искористувањето на "моделите" и примената на механизацијата за сервисирање за да се прошири продуктивноста, брзината и намалените трошоци. Она што ITIL нагласува, било да е тоа, како што може, е тоа што за да биде ефективен, добавувачот на ИТ услуги прво треба да биде постапка и процесирање пред да може да ги разбере најекстремните предности на компјутеризацијата. Стандардната промена или празнење "дисплеј" прво треба да се пријави и да се сруши, "пукнатините" мора да бидат извадени, а постапката и интерфејсите мора да бидат рационализирани и механизирани. Токму во тој момент ќе се постигнат најекстремните предности.

Нема сомневање дека ITIL е центар на индустријата најдобро пробува за ИТ. Како и да е, добавувачите на ИТ услуги мора да профитираат и да ги консолидираат најдобрите реципрочни практики - вклучувајќи Agile и DevOps - кои се појавија да го подобрат аранжманот со бизнисот и клиентот, да го подигнат квалитетот и извршувањето на ИТ услугите, да го подобрат пропусниот опсег на пренос и пониски општи трошоци за ИТ.

За да продолжите да работите на оваа точка, погледнете го курсот, Пресекот на DevOps и ITIL®.

&bsp

GTranslate Your license is inactive or expired, please subscribe again!