блог

мулти-облак
7 декември 2016

12 трикови за управување со повеќе облак услуги

/
Испратено од

Управување со повеќе облак услуги - DevOps

Ниту еден трговец со облак нема идеален одговор за вашиот еден вид на бизнис околност. Најдобар начин да ги зголемите предностите на администрациите на облак кон вашиот бизнис е управувањето со неколку облак добавувачи и проверка на секој од нив цело време. Тоа е она што би можело да се нарече пеење на арија, додека останувате на глава и да ги измешате јајцата. (Не од било кој дел од фантазијата, но сепак може да се појави на тој начин.)

Еве ги работите на 12 кои треба да се запаметат кога ја уредувате процедурата за повеќе облаци на вашата организација:

Опишете го целиот систем, а потоа разликувајте каде се вклопува облакот во него:Добијте разумна слика на дел од облакот во вашата процедура за администрирање на општата рамковна рамка за да се воздржите од потребата да вметнете пукнатини во потребите за информации на супервизори на бизниси и различни клиенти. Различни линии на бизнисот најдобро ќе им служат разни добавувачи на облак.

Работа со трговци кои брзо и решително реагираат на непредвидени. Постојат сигурно неочекувани околности кога ќе шиете повеќе администрации на облак. Вашите соученици треба рутински да известуваат за состојбата на нивната администрација, надградби и нови компоненти.

Механизирајте претпријатија за набљудување и поддршка на ниско ниво. Две суштествени објаснувања зад прифаќањето облак администрации се чини средства и повеќе умешен операции. Еден пристап да се постигне и двете е со намалување на мерката на човековиот надзор потребни за да се задржи вашите рамки мрморење.

Потенцијалната повеќеслојна природа на администрирање на повеќе облаци се појавува во овој дијаграм на текови со инкорпорирање на бројните компоненти кои треба апсолутно да се шијат заедно. Значителен број на овие операции на ниско ниво мора да се механизираат за да ја подобрат вашата постапка. Извор: Carl P. Lehrmann, 451 Research

Земи по вашите клиенти. Внимателно размислете како "купувачите" на вашите апликации и рамки навистина ги ставаат уредите да ги користат. Тие се најдобри совети за кои процедурите се најголеми промотори за ефикасност. Можете исто така да дознаете за сите нови администрации што клиентите сметаат дека им помагаат да ја завршат својата работа побрзо, сè попрофесионално и дополнително помалку екстравагантно. Ова ви дава шанса да добиете хоп на видовите на инструменти за кои клиентите се предодредени да бараат подоцна.

Двократно намалување на трошоците контроли. Вие не можете да контролирате што не можете да видите. Управувањето со повеќе трговци ја збунува постапката за нарачување на нови администрации. За избегнување на излишни пречки за брзо извршување на корисни администрации, изнајдете процедура за купување која е прилагодлива како самите администрации. По исклучок, не долго после администрацијата специјални првата вечер временски период, да се оцени дали секоја нова администрација се испостави дека се оправдани без оглед на цената и дали постојат подобри, како и помалку скапи опции.

Животниот циклус на апликацијата го насочува движењето на облак. Сервер фарми може да отскокнување, но тие сигурно не исчезнуваат. Од причини идентификувани со сигурност, конзистентност, заштита и секој број на различни варијабли, неколку рамки остануваат во куќата за годините што доаѓаат. Вие несомнено треба да се воздржувате од настојувањето да ја укинете и придвижите апликацијата во куќа на облак, особено онаа што е само две или три години и на тој начин се уште не плати за себе. Откако ќе се подготви поконкретна рамка за преиспитување, помалку е потребно да се залага за деловна одбрана за одење на облак-локален.

Експлоатира сила на пред emptable виртуелни машини. Бидејќи тие продолжуваат да не се прошируваат повеќе од 24 часа, преносливите виртуелни машини се пристојна одлука за справување со тавата и за толерантни аранжмани, како што е наведено во Метју Коутер од ComputerWeekly во ноемвриската 2016 статија. Преносливите виртуелни машини се колку што 80 процентот е поевтин од обичните примери на Гугл, а нивната платена вредност им помага на организациите да организираат и да се справат со нивните трошоци.

Пренесете рамка за координирана администрација на серверот за фарма, наменета за виртуелни ситуации. Ова е најдобриот начин да се гарантира вашиот сервер, складирање, организирање, безбедност, операции и апликации групи се дејствува како осамена единица кон заедничките цели, како што е наведено од страна на Jay Litkey, претседател и основач на обласни специјалист организација Embotics, во ноември 21, 2016, написот во списанието Виртуелна стратегија. Секоја асоцијација организирана околу вообичаените физички ограничувања на фондацијата е обврзана да се бори со овој потег да премине преку раса и ситуации со повеќе облаци.

Различните апликации во вашето здружување тоа се најсоодветен за облак-локална употреба. Вообичаените апликации се цврсти, продолжуваат да работат како VM, користат скалабилно инженерство и во најголем дел се потешки за креирање, испраќање и продолжување. Со диференцијација, облак локалните апликации се повеќе затскриено и администрација се наоѓа, вклучени акумулации на оддели и администрации, во светлина на скала-надвор дизајн, и едноставно да се роботизираат, се движат и скала.

Концентрирајте се на апликациите во вашето здружение, кои ќе профитираат најмногу од локалниот пристап на облак, и ќе присуствувате на оние кои се идеално сервисирани од организацијата на обична фарма фаза на фарми. Извор: TechTarget

Координирање на вашите апликации до администрациите кои играат на нивните квалитети. Огромните администрации за име, на пример, VMware и AWS имаат бифуркирани да ги задоволат различните потреби на своите клиенти. На пример, VMware-овиот Enterprise Hybrid Cloud базиран на vSphere се очекува за вообичаени апликации, а Native Hybrid Cloud на организацијата е наменет за мерење на рамки базирани на микрослуги. Во суштина, AWS е виткаат Пресметај Облак, виткаат Забрани Store, рамка EFS документ и VPC приватни системи огледало во куќата серверот фарми, додека организацијата дополнително го зајакнува повеќе покачена износ администрации, на пример, NoSQL бази на податоци, БИ ракување, Hadoop-како гроздовете, порака линии, притисни администрации за известување, медиуми транскодери и веб индекси.

Роботизирајте го аранжманот попречно преку облачни ситуации. Главниот умешен начин да се справи со користењето на повеќекратните облачни администрации е да се има единствен стандард за аранжмани кои се поврзани последователно со секоја околина. Пристапите опфаќаат такви опсези како виртуелни сервери, работни оптоварувања, складирање на информации, текстови на активност, конзистенција / контрола, известување и безбедност. Исто така е помалку барано да се применуваат надградби и промени кога имате попречен распоред по разни рамки во светлината на фактот дека прогресиите безупречно се создаваат од околината до животната средина.

Продавачот се претвора во остаток од минатите времиња. Кога целосно зависите од една отворена корист од облак, може да биде тешко да ги преместите виртуелните машини и различните средства во друга администрација. Меѓу компонентите што треба да се разгледаат се слични перзистирани / компонирани товари, потреби за размена на информации и инертност на системот. Со зависност од вашата сопствена мешавина на облак администрации, кои сите споделуваат стратегии и дизајни, ќе заврши работите со промена, а не промената која ве надгледува.

GTranslate Your license is inactive or expired, please subscribe again!