блог

22 декември 2016

Фејсбук извршниот директор Марк Цукерберг го гради "Jarvis" софтвер Батлер за својот дом

/
Испратено од

Четвртиот засилен програмски програм "батлер", наречен Џарвис, Марк Цукерберг е моментално во администрација, па дури и игра со своето семејство, изјави шефот на Фејсбук во понеделникот.

Фејсбук извршниот директор Марк Цукерберг го гради "Jarvis" софтвер Батлер за својот дом

Цукерберг отиде против индивидуалното вложување оваа година, посветувајќи се околу 100 часа за да направи рамка оживеана од филмскиот лик "Iron Man" Џарвис како виртуелен помошник за справување со неговата семејна единица.

"На некој начин, овој тест беше поедноставен отколку што очекував", рече Цукерберг во еден пост на неговата страница во главната интерперсонална организација.

"Навистина, мојот тековен тест (дополнително започнав да ги извршувам 365 милји во 2016) зазема повеќе агрегирано време."

Jarvis не е физички робот, туку апликација Zuckerberg може да пристапи преку својот телефон или компјутер за контрола на светлата, температурата, музиката, безбедноста, апаратите и тоа е само почеток.

Производот ги зема во неговите вкусови и примери, но исто така и нови зборови или идеи, и дури може да го ангажира и своето едногодно мало девојче Макс, според Цукерберг.

Знаејќи настапи

Подготвувањето на заеднички дијалект и способностите за препознавање на лицето беа инкорпорирани со Џарвис, зајакнувајќи ги да разговараат за разговори или разговори и да дознаат кој ги издава, истакна Цукерберг.

Производот може да одлучи кога посетителот на влезната линија е нормален и ги пушта во домот, додека го советува семејството дека некој ја допрел основата, како што е наведено во постот.

"Еден агол кој беше многу повеќе збунет отколку што очекував, само што ги поврзував и зборував со мнозинството на посебни рамки во мојот дом", рече Цукерберг.

"Повеќето машини сè уште не се поврзани со мрежата".

На соработниците, на пример, Џарвис не само што ќе треба да има апарати во домовите за да биде поврзан на интернет, тие ќе треба да продолжат да работат на редовни модели, како што е наведено од соработникот на Фејсбук и главен извршен директор на Фејсбук, кој се врати во неговиот компонирање на производ повлекува вложување.

Неговата инвазија во АИ дополнително го поттикнуваше значењето на инспиративното програмирање да го разбере поставувањето, на пример, кој зборува и каде се.

"Кога ќе му наложим да го вклучам AC (аеродизирање и ладење) во" мојата канцеларија ", што подразбира нешто сосема не сосема исто како кога Прискила му овозможува точно да ја знае", рече Цукерберг, алудирајќи на неговата подобра половина.

"Тоа создаде неколку прашања!"

Компаративни прашања би можеле да се појават кога ќе побара музика да се репродуцира без да му се каже на АИ во која соба, особено ако детето кое се одмара е променлива.

Колку повеќе АИ има амбиент, толку подобро може да се справи со отворени решенија, истакна тој.

"Сега, јас во најголем дел едноставно барам Jarvis 'да ме играат некоја музика' и со земање гандер во моите претходни модели за слушање, тоа во најголем дел има наново нешто што би требало да го слушам", рече тој.

Цукерберг рече дека се труди да го содржи својот Jarvis со користење на "бот", кој работел за корист на Фејсбук Messenger, наместо да се обраќа до него, генерално да не ги огорчува поединците околу него.

ИИ идентитет

Обраќајќи се кон АИ имаше ментално влијание што го натера да го смета за повеќе како вистинска личност, истакна тој.

"Сè додека бев инкорпориран глас со Џарвис, дополнително ми требаше да работам во повеќе забава", рече Цукерберг.

"Дел од ова во моментов може да комуницира со Макс и ми требаат тие врски за да се вклучат за неа, но сепак дел од тоа е дека сега се чувствува како да е достапно кај нас".

Тој пребројувал инструкции на АИ за пренасочување во кое тие го прашуваат кој треба да скокаат, а Џарвис произволно избира некој во семејството, вклучувајќи го и кутре, да го нападне.

Цукерберг сакаше да продолжи да го подобрува Џарвис и рече дека е поубедлив од било кое друго време во последното сеќавање дека иновативноста на АИ би се зголемила значително во наредните пет до 10 години.

"Би сакал Џарвис да го контролира моето големо зелено јајце и да ми помогне да готви, но сепак ќе има значително пооригинален хакирање отколку да го вклучите пиштолот со маици", рече тој, алудирајќи на истакната марка на шпорет за грнчарија.

"Во подолг период, би добил удар од шанса да го испитам прикажувањето на Џарвис како да научам нови способности, наместо да го научам како да изведувам конкретни задачи".

AI добива топографија во домовите на поединци, почнувајќи со уреди, на пример, Amazon Echo и Google Home звучници кои поврзуваат со индивидуални помошници за да одговорат на прашањата и да ги контролираат придружните уреди.

извор: NDTV Gadget Вести

GTranslate Your license is inactive or expired, please subscribe again!