блог

MCSE курс за обука и сертификација Водич
2 август 2017

MCSE сертификација - Сите што треба да знаете

/
Испратено од

MCSE сертификација Водич

Што значи MCSE?

Експерт за сертифицирани решенија на Microsoft (MCSE) е курс за сертификација дизајниран за компјутерски професионалци / инженери кои сакаат да напреднат во домените на ИТ дизајн, решенија и безбедност. Сертификатот MCSE го покренува количината на вработување на ИТ професионалец преку опремување на нив со способност за дизајнирање на инфраструктурата, како и за инсталирање, конфигурирање, администрирање и отстранување проблеми. Сертификацијата, исто така, ја демонстрира способноста на професионалецот да ги мигрира решенијата, како и системите за идните потреби / услуги на бизнис.

Кој дава MCSE сертификација?

Како што јасно сугерира името, оваа сертификација е доделена од Microsoft. Сертификатот на Microsoft ја потврдува стручноста во користењето на Microsoft технологијата. Сертификатот MCSE е најпопуларен на сет од сертификати кои се наоѓаат под Microsoft Certified Professional (MCP), кој е формулиран за да се надоградат можностите на поединецот за успешно интегрирање на различните производи на Мајкрософт практично и холистички во деловното опкружување.

Што е Целта на MCSE?

Главната цел на сертификација MCSE е да им овозможи на високо квалитетни технички квалификации и експертиза во кандидатите. Кандидатите учат вештини потребни за

 • Изградба на иновативни облак решенија;
 • Стартувајте ефикасен и модерен центар за податоци;
 • Дизајнирање, имплементирање и решавање на проблеми со целата инфраструктура или нејзините елементи;
 • Управување со податоците, системите и нејзините идентитети;
 • Активности поврзани со вмрежување.

Кој критериум за квалификација се појавува за MCSE сертификација?

За да се појави во испитот MCSE, кандидатите треба да имаат MCSA (Microsoft Certified Solutions Associate) сертификација.

Колку долго трае курсот?

Во зависност од избраните модули, должината на курсот може да варира од 2 месеци до 6 месеци.  

Структура на курсот за сертификација MCSE:

Можете да имате MCSE во сите споменати категории. Секоја категорија има свои клучни технологии кои се наведени подолу:
Мобилност -Мајкрософт Intune, Azure Active Directory, Azure Rights Management, System Center Configuration Manager, Windows System Center

Облак платформа и инфраструктура -Виртуелизација на Windows Server и Microsoft Azure

Продуктивност -Microsoft Office 365, Microsoft Office Exchange, Skype за бизнис и SharePoint

Управување со податоци и анализи -SQL сервер

Бизнис апликации -Microsoft Dynamics 365, SQL Server

Што е ресертификација на MCSE - зошто е тоа потребно?

Сертификатот за Microsoft останува вреден и валиден сè додека компаниите ги користат технологиите кои се опфатени со сертификација. Во одреден временски период, сертификатите се пензионираат и стануваат наследство. Мајкрософт ја ажурира својата политика за ресертификација која бара од сите ИТ професионалци да ги обноват своите MCSE сертификати за да останат актуелни, бидејќи новите технолошки ажурирања се објавуваат од време на време. Периодично, кога се воведуваат понови технологии и нивните испити Мајкрософт, ИТ професионалци, исто така, треба да ги надградат своите вештини и знаења со преземање на овие испити.

Колку треба да постигнете за да го исчистите испитот?

MCSE испит за испитување е дизајниран да ги процени и способностите и вештините на кандидатот во технологиите. Треба да го постигнете 70% за да го исчистите испитот на Microsoft. Прв процент на вкупен биланс е од суштинско значење. Ако некој добива висок процент во една вештина и низок процент во друга вештина, тоа може да доведе до FAIL. Значи, севкупната подготовка е важна. Исто така, практичното знаење, наместо едноставно учење од учење, ќе ги добие посакуваните резултати.

Колку чини курсот?

За да добиете MCSE сертификација, треба да се исчистат седум испити. Појавува за секој испит чини околу Rs. 8000. Дополнителните трошоци вклучуваат студиски материјал и водичи за учење кои кандидатите треба да ги платат.

Кандидатот може да избере сам да учат со помош од Microsoft центрите за обука или да се приклучат на реномираниот институт и да добијат помош во подготвувањето на испитите на структуриран начин.

Меѓутоа, вреди да се спомене, сепак, дека долгорочните монетарни придобивки од добивањето на оваа сертификација далеку ги надминуваат направените трошоци.

Времетраење на испитот

MCSE испит треба да биде завршен во 150 минути. Меѓутоа, за кандидатите чиј мајчин јазик не е англискиот, но избрале да го полагаат испитот на англиски јазик, може да се добие подолго траење.

Место на испити

Во повеќето земји, постојат центри Pearson VUE, каде што кандидатите можат да ги полагаат овие испити. Ако кандидатите одлучиле да му се приклучат на познатиот институт за обука, може да има своја инфраструктура и сопствени центри за да им помогне на кандидатите да се регистрираат и да се појавуваат за различни модули на сертификација.

Како може да се користи MCSE сертификација?

По исполнувањето на критериумите за подобност, MCSE сертификација ја зголемува можноста за вработување на кандидатот со потврдување на нивните технички и професионални вештини. Тие се подобни за работа како специјалист за компјутерска поддршка и аналитичар за безбедноста на информациите. Сертификацијата подготвува професионалец со повеќе вештини поврзани со дизајнирање, имплементирање и администрирање на технолошка инфраструктура со користење на Microsoft серверски платформи.

MCSE Certified професионалец може да избере улоги за работа од редовите наведени подолу:

 • Мрежа / системи инженер
 • Развивач на софтвер
 • Администратор на информациски системи
 • Технички консултант
 • Технички архитект
 • Технички водич
 • Аналитичар за мрежни операции
 • Системски аналитичар, и
 • Поддршка инженер 

Иднината на кандидатите се појавува за MCSE сертификација испити

Повеќето организации, вклучувајќи ги сите познати брендови во светот, ги користат производите на Microsoft и бараат MCSE сертифицирани поединци. Вештините и знаењата стекнати од овој курс можат да се применат на различните ИТ системи во рамките на една организација и оттука професионалецот може да избере своја област на интерес во рамките на организацијата. Високите плати се извлекуваат од професионалци со подобра вештина и ова е само една од предностите за расчистување на испитот. Ако сертификатот на кандидатот е поддржан од диплома за компјутерски науки, нема граници на раст што може да биде сведок на професионален сертификат за MCSE.

Исто така види :

PMP сертифицирани професионални прашања за интервју

CCNA сертифицирани професионалци - интервју прашања и одговори

GTranslate Your license is inactive or expired, please subscribe again!