блог

17 февруари 2017

Што е Мајкрософт Лазур | Windows Azure

Microsoft Azure или Windows Azure

Мајкрософт Лазур, пред извесно време познат како Windows Azure, е отворена дистрибуирана компјутерска фаза на Мајкрософт. Тој дава обем на облак услуги, вклучувајќи ги и оние за фигура, испитување, складирање и вмрежување. Клиентите можат да ги изберат и да ги пребаруваат овие услуги за да креираат и да ги намалуваат новите апликации, или да водат постоечки апликации, во општ општествен облак.

Microsoft Azure генерално се смета за платформа како сервис (PaaS) и за инфраструктура како сервис (IaaS).

Мајкрософт ги организира Лазурните услуги во основните сорти на 11:

 • Пресметај -Овие услуги даваат виртуелни машини, прегради, подготовка на талог и далечинско примена.
 • Веб и мобилен -Овие услуги го поткрепуваат развојот и уредувањето на веб и преносливи апликации, а потоа нудат компоненти за администрација на API, предупредување и откривање.
 • складирање на податоци - оваа класификација вклучува База на податоци како услуга за услуги за SQL и NoSQL, а дополнително неструктурирана и задржана дистрибуирана меморија.
 • анализатор - овие услуги даваат дисперзиран преглед и складирање, а дополнително во тек истрага, огромен преглед на податоци, податоци езера, машинско учење и складирање на податоци.
 • Вмрежување - овој собир вклучува виртуелни мрежи, посветени асоцијации и врати, како и услуги за администрација на активности, прилагодување на стек и олеснување на имињата на областите (DNS).
 • Мрежа и мрежа за испорака на содржини (CDN) - овие услуги вклучуваат на барање барајќи, кодирање и медиумска репродукција и индексирање.
 • Хибридна интеграција - ова се услуги за засилување на серверот, рекуперација на локацијата и поврзување на приватни и отворени магли.
 • Управување со идентитетот и пристапот (IAM) - овие понуди гарантираат само одобрени клиенти можат да користат Лазур услуги, и да помогнат да се заштите клучеви за криптирање и други класифицирани податоци.
 • Интернет на нештата (IoT) - овие услуги им помагаат на клиентите да ги фатат, следат и анализираат податоците на IoT од сензори и различни уреди.
 • Развој - овие услуги им помагаат на развивачите на апликации да делат код, да ги тестираат апликациите и да ги следат потенцијалните проблеми. Лазурно ги зајакнува обемот на програмски дијалекти за користење, вклучувајќи го JavaScript, Python, .NET и Node.js.
 • Управување и безбедност - овие елементи им помагаат на менаџерите на "облак" да се справат со нивната организација на Azure, распоредот и работните занимања и да направат роботизација. Оваа содржина дополнително ги вклучува способностите за разликување и реагирање на безбедносни опасности од облак.

Целосниот преглед на услугите на Azure секогаш е предмет на промена. Клиентите треба да ја проверат веб-страницата на "Мајкрософт Лазур" за ремонти.

Слично како што можат со другите отворени облаци, неколку асоцијации користат Azure за засилување на податоци и закрепнување на дебаклот. Понатаму, неколку асоцијации користат Лазур како друга опција за сопствениот фокус на податоците. За разлика од ставање на ресурсите во блиските сервери и складирање, овие асоцијации извршуваат неколку или сите нивни деловни апликации во Azure.

Мајкрософт презентирани Сино во октомври 2008. Облакот на облак првично беше наречен Windows Azure, но сепак беше ребрендиран во Microsoft Azure во април 2014. Лазурените ривали други отворени фази на облаци, вклучувајќи ги и Амазон Веб Услуги (AWS) и Google Cloud Platform.

За да се гарантира пристапноста, Мајкрософт има Сино центри за податоци се наоѓаат далеку и широко. Од јануари 2016, "Мајкрософт" соопшти дека "Лазурните" услуги се достапни во 22 локалитетите низ светот, кои се вградуваат во САД, Европа, Азија, Австралија и Бразил.

&bsp

GTranslate Your license is inactive or expired, please subscribe again!