блог

лаптоп-2561221_640
7 септември 2017

PRINCE2 сертификација: комплетен водич

/
Испратено од

PRINCE2 е акроним за проекти во контролирани средини. Тоа е структуриран проект за управување со метод кој ви овозможува низ сите основни за управување со проект успешно. Првично беше наменета само за ИТ средини, но ги опфаќа сите видови на проекти и сите други сегменти од индустријата доста великодушно. Првично, кога беше објавен во 1996, тоа беше генерички метод за управување со проекти, но сега е дефакто стандард за управување со проекти во повеќето британски владини институции и бизниси од приватниот сектор. PRINCE2 во основа нагласува дека поделбата на проектите во повеќе податливи и лесно контролирани фази. PRINCE2 сертификација може да ви помогне во развојот на кариерата

Во 2013, правата на сопственост на PRINCE2 биле префрлени од канцеларијата на кабинетот на НМ до AXELOS ООД (чија сопственост е поделена помеѓу Кабинетот канцеларија и Capita plc.).

PRINCE2 сертификација - комплетен водич

Ако сте личност која е заинтересирана за улоги во управувањето со проекти, тогаш PRINCE2 сертификација дефинитивно може да ви помогне во развојот на кариерата. Оваа сертификација вклучува два чекори: PRINCE2 Foundation и PRINCE2 Practitioner. PRINCE2 курсот за обука за обука може да ве подготви за двете, а исто така ќе се запознае со де-факто стандардот кој сега е следен низ целиот свет. Во текот на обуката, стекнува експертиза во насоките за управување со проекти и најдобрите практики според PRINCE2 стандардите.

Преглед на PRINCE2

PRINCE2 е методологија за управување со проекти начела. Се состои од седум принципи, седум теми и седум процеси.

ТЕМИ: Темите се важен аспект на секој проект, кој мора постојано да се однесува и да се поврзува доколку извршувањето на проектот треба да биде успешен. Седумте теми се:

 • Бизнис случај
 • Организација
 • Квалитет
 • планови
 • Ризик
 • Промени
 • Напредок

ПРИНЦИПИ: Управувањето со проекти вклучува седум принципи кои претставуваат универзален сет на добри практики кои можат да се применат на секој проект. Седумте принципи се:

 • Продолжено оправдување на бизнисот
 • Учење од искуство
 • Дефинирани улоги и одговорности
 • Управување со фази
 • Управување со исклучок
 • Фокусирајте се на производите
 • Текстил за да одговара на проектната средина

ПРОЦЕСИ: Седумте процеси се клучните чекори кои се потребни за управување, насочување и испорака на проект успешно. Седумте процеси се состојат од:

 • Започнување на проект
 • Иницирање на проект
 • Режија на проект
 • Контрола на сцената
 • Управување со испорака на производи
 • Управување со границите на фазата
 • Затворање на проект

Горенаведените принципи и теми се применуваат во овие седум процеси.

Највисоки причини зошто треба да добиете PRINCE2 сертификација?

 • Да се ​​добие конкурентска предност меѓу вашите врсници - Добивањето PRINCE2 сертификација е валидација на вашите способности како практикант за управување со проекти и вашата способност да ги применувате методологиите PRINCE2.
 • Признавање на вашето знаење, вештини и способности - Тоа е непристрасно одобрување на вештини за управување со проекти на глобално ниво.
 • Приоритет- PRINCE2 сертификацијата ги демонстрира способностите како глобален лидер во управувањето со проекти.
 • Подобри можности за работа и поголема заработувачка - Со оваа сертификација, ќе бидете во можност да истражувате подобри можности за работа. Имателите на сертификати, исто така, може да очекуваат повисока плата.
 • Унапредување во кариерата - Добивањето сертификат PRINCE2 ја рефлектира вашата подготвеност да преземе поголеми работни обврски.
 • Подобрување на знаењето и вештините - Подготовка за PRINCE2certification бара од вас да ги проучат и разгледате тековните процеси за управување и применетите технологии. Ова е означено со сертификатот што го заработувате.
 • Зголемена доверба - Со знаење, компетентност, вештини и изложеност во индустријата, вие природно градите чувство на самодоверба и бидете подготвени да се дефинирате себеси надвор од работното место.

Види исто така: ПМП сертификација кариера можности

ЧЕКОР I - PRINCE2 обука за фондација

Обуката на Фондацијата PRINCE2 дава акцент на теоријата. Запознавањето со теоријата гарантира дека кандидатот се чувствува сигурен додека правите практична примена на PRINCE2 учење во професионалната арена. Принципите, темите и процесите треба детално да се разберат.
Фондацијата испит оценува кандидат за неговата / нејзината способност да дејствува како информиран член на тимот за управување со проекти користејќи PRINCE2. Расчистувањето на испитот го потврдува разбирањето на кандидатот за PRINCE2 терминологијата, нејзините принципи, теми и процеси.

По завршувањето на обуката за Фондацијата, професионалецот може успешно да го стори следново:

 • Разгледување на целта и содржината на сите улоги во секоја од седумте теми, принципи и процеси.
 • Утврдување на кој од проектите за управување е влез и / или излез од седумте процеси.
 • Утврдување на клучните содржини и примарни цели на производите за управување.
 • Воспоставување на врската помеѓу улогите, процесите, димензиите на управување и резултатите од проектот.

Фондација курсот испит:

 • Формат - прашања со повеќекратен избор
 • Предуслови - нема
 • Вкупно бр. на прашања - 75
 • Судски прашања - 5

Предавање марки - 35 (или 50%)

 • Времетраење на испитувањето: 1 час
 • Вид на испит - затворена книга

ЧЕКОР II - PRINCE2 тренинг за лекари

По Фонданата обука, PRINCE2 Practitioner Certification сертификација потврдува дека кандидатот постигнал разбирање за примената на PRINCE2 во реални проекти. Со соодветна насока, кандидатот ќе може да ги примени научените методи на постоечки проект за негово успешно извршување.

Некои PRINCE2 цели за учење се потребни само на ниво на лекарот. Со оглед на тоа што испитот на Фондацијата го оценува знаењето на кандидатот за PRINCE2 теми, принципи, процеси и улоги, испитот на лекарот ја оценува нивната способност за примена на методологијата PRINCE2 во дадено сценарио.

По расчистувањето на PRINCE Practitioner обука и испит, ќе имате способност за:

 • Генерирање темелно објаснување на сите теми, принципи и процеси со докажани примери на сите PRINCE2 производи за апликација за решавање на конкретно проектно сценарио.
 • Демонстрација на разбирање на односот меѓу принципите, темите и процесите и PRINCE2 производите, заедно со способноста да се примени ова разбирање.
 • Разбирање на мотивот зад принципите, темите и процесите и разбирање на принципите зад овие елементи.

Практичен испит:

 • Предуслови - PRINCE2 Foundation, PMP®, CAPM®, IPMA-D, IPMA-C, IPMA-B или IPMA-A
 • Формат - Целен тип, 8 прашања X 10 ставки
 • Предавање марки - 55%
 • Вид на испит - Отворена книга (официјално PRINCE2 прирачник)

Важни студиски совети:

 • Соберете соодветен студиски материјал. Официјалната веб-страница на AXELOS може да биде од помош за тоа.
 • Обидете се да решите примерок хартија или два за да го анализирате нивото и да ги прикажете вашите слаби области. Исто така ќе ви помогне да се навикнете на формат на испитот. Пример хартија може да се симне од официјалната веб-страница на AXELOS.
 • Методите или практиките следени во вашата актуелна организација не можат да помогнат. Па подобро е да се држиме до методологијата на PRINCE2 додека одговарате.
 • Тоа ќе ви помогне да ги усовршите вашите вештини.
GTranslate Your license is inactive or expired, please subscribe again!