блог

студенти на кампусот
20 февруари 2017

Што е Red Hat Enterprise Linux (RHEL) | Сертификација на Red Hat

/
Испратено од

Red Hat Enterprise Linux (RHEL) е дистрибуција на Линукс (Open source distribution), развиена од Red Hat и фокусирана кон бизнис показ. Red Hat Enterprise Linux е испразнета во верзии на сервери за x86, x86-64, Itanium, PowerPC и IBM System z и верзии на десктоп за x86 и x86-64. Поголемиот дел од автентичната поддршка и обука на Red Hat, заедно со програмата за сертификација на Red Hat, се концентрира на фазата на Red Hat Enterprise Linux. Red Hat Enterprise Linux редовно се скратува до RHEL, и покрај тоа што ова не е официјална задача.

Главната препевот на Red Hat Enterprise Linux да се одржи под името првично отиде на пазарот како "Red Hat Linux Напредно сервер". Во 2003 Red Hat го ребрендираше Red Hat Linux Advanced Server на "Red Hat Enterprise Linux AS" и вклучи уште две варијации, Red Hat Enterprise Linux ES и Red Hat Enterprise Linux WS.

Red Hat користи строги трговски марки за ограничување на слободното пренесување на нивните официјално потврдени верзии на Red Hat Enterprise Linux, но во исто време безрезервно го дава својот изворен код. Подредените на аутсајдерите можат да бидат собрани и редистрибуирани со одземање без крај, без сегменти како трговски марки на Red Hat. Илустрациите вклучуваат група засилени дисеминации како CentOS и Scientific Linux и бизнис вилушки како Oracle Linux, што не нуди двојна сличност со 100% со Red Hat Enterprise Linux, бидејќи Oracle користи нестандарден процес (потребен е цитат) за да се исчисти ознаката Red Hat .

Првично, претпријатието на Red Hat, познато како Red Hat Linux, беше направено незаинтересирано за секој кој сакаше да го преземе, додека Red Hat профитираше од поддршката. Red Hat потоа се пресели кон дел својата понуда на производи во Red Hat Enterprise Linux, која требаше да биде стабилна и со долги дестинации за големи деловни клиенти и Fedora како дистрибуција на група и потфат поддржан од Ред Хет. Употребата на трговски марки шпионира дословно копирање на Red Hat Enterprise Linux.

Бидејќи Red Hat Enterprise Linux е целосно изградена во смисла на слободно програмирање и програмирање со отворен код, Red Hat го прави достапниот целиот изворниот код на својата дисперзија на работа преку својата FTP-страница на секој кој има потреба од него. Како што треба, неколку собири го презеле овој изворен код и ги организираа своите сопствени конкретни верзии на Red Hat Enterprise Linux, редовно со главните промени што се евакуација на сите референци на трговските марки на Red Hat и укажувајќи на системите за надградба на не-Red Hat сервери. Содржини кои го прифатија ова вклучуваат CentOS (осма најпозната дистрибуција на Linux од ноември 2011), Oracle Linux, Scientific Linux, White Box Enterprise Linux, StartCom Enterprise Linux, Pie Box Enterprise Linux, X / OS, Lineox и Bull's XBAS за супериорни компјутери. Сите даваат бесплатна компонента за примена на надградби, без да плаќаат административен трошок на трговецот.

Модифицира Red Hat Enterprise Linux се бесплатни, но не добиваат никаква поддршка за администрација на бизнис или советување од Red Hat и немаат никакви производи, опрема или безбедносни сертификати. Исто така, модифицираните не пристапуваат до администрациите на Red Hat како Red Hat Network.

Невообичаено, Red Hat најде начин да ги замагли нивните прогреси на делот за Линукс за 6.0, со тоа што слободно не ги испраќаше документите за фиксирање на нивните прилагодувања во изворниот tarball и само го испраќаат готовиот предмет во форма на извор. Теоријата препорача дека овој потег е направен за да влијае врз оправдувањето на Оракл и зајакнување на администрациите, што дополнително ја менува дисеминацијата. И покрај ваквата практика, сеуште е во согласност со GNU GPL, бидејќи изворниот код се карактеризира како "омилен тип на работа за да се прилагодат на него", а преносот сеуште се согласува со оваа дефиниција. CTO на Red Hat CTO Brian Stevens подоцна ја потврди промената, изразувајќи дека конкретните податоци, (на пример, фиксни податоци) сега ќе бидат дадени само за плаќање на клиенти за да се направи предметот Red Hat повеќе фокусиран против развојот на бројот на организации кои нудат поддршка за предмети во светло на RHEL. Дизајнерите на CentOS немаа никакви протести за промената, бидејќи немаат никакви подобрувања во делот кој минува покрај она што го дава Red Hat. Нивниот ривал Oracle, во ноември 2012, прогласи дека вршат корист од RedPatch, што овозможува општа видливост на промените на RHEL дел, одделени со фикс.

GTranslate Your license is inactive or expired, please subscribe again!