блог

rhcsa lab
22 февруари 2017

Како да поставите лабораторија за RHCSA? | RHCSA Lab

/
Испратено од

Лабораторија за поставување за RHCSA

Прво, ви е потребен оперативен систем за клонови за RHCSA, на пример, CentOS, Fedora или RHEL 7 (во овој случај ќе ви треба членство). Јас ќе одоговорим и ќе предложите да го користите CentOS проектот, бидејќи практично ги дава сите компоненти како Red Hat Enterprise Linux, но без поддршка за претпријатие и членство во RHN. Ако не ми пречи се држат настрана од Федора за ова.

CentOS може да се воведе и на физички и виртуелен хардвер.

Барања за поставување

 • 512Mb RAM меморија
 • 4GB хард диск
 • Мрежна картичка

Поранешниот предуслов ќе ви овозможи да се кандидира на незначителна инсталација на CentOS. Сепак, во случај да ви требаат да ги изведувате сите задачи за RHCSA испит, незначителни предуслови треба да бидат:

 • Поддршка за 64-битна платформа
 • 1GB на RAM меморија
 • ДВД диск
 • Мрежна картичка

Јас ќе ви препорачам да направите три уникатни сервери, именувани како:

 • Сервер 1
 • Сервер 2
 • FreeIPA

Сервер 1 е база на CentOS инсталација и серверот 2 се користи кога корисникот треба да се обиде да ја искористи користа на корисникот. Серверот FreeIPA е потребен за претпријатија идентификувани со потврда и систем за мрежни датотеки (NFS).

За да поставите лабораторија, јас ќе ви предложи да искористите некој аранжман за виртуелизација на десктоп, на пример, VMware или Oracle Virtual Box. Ова им дава на елементите, на пример, прегледи (ви овозможуваат ефективно да се вратите во претходна состојба на конфигурацијата). Исто така може да се воведе на вистински хардвер, но сепак е помалку прилагодлив.

Вентури за изведување на рачна инсталација за поставување RHCSA LAB

 • Земете ја вашата инсталација DVD или USB и подигнете го компјутерот во кој треба да се воведе CentOS.
 • Ќе го видите Мени за подигање CentOS: Изберете Инсталирајте CentOS 7
 • Откако ќе се намести основниот систем од кој ќе ја пуштите инсталацијата, ќе го видите Welcome to CentOS 7 екранот. Од овој екран можете да изберете поставувања на дијалект и конзола како што е наведено во вашиот дизајн.
 • Во пресрет на изборот на конзолата и дијалектот, ќе го видите екранот за инсталација. Од овој екран ќе ги одредите сите подесувања што треба да ги користите. Овој екран има седум уникатни алтернативи:
  • Датум и време
  • конзул
  • Јазици поддршка
  • Инсталација за извор
  • Избор на софтвер
  • Инсталација за дестинација
  • Мрежа и име на хост
 • Алтернативи Датум и време, Конзола и јазична поддршка и конфигурирани пред згора на тоа. Како што се бутирате од локалните медиуми, инсталацијата Souce треба да биде Local Media.
 • Од изборот на софтвер, изберете Сервер со GUI алтернатива. Уште повеќе, не постои релевантна причина да се избере додаток, бидејќи можеме да ги запознаеме подоцна. (Може да бидат неколку луѓе кои би рекле дека "вистинските надгледници управуваат со цените на полнење, а сепак се подготвени за RHCSA и RHCE испити не е да се биде вистински директор.)
 • Во моментов во изборот за избор на дестинација одберете ќе организирам парцелирање. Осигурајте се дека сте го одбрале дискот што ви треба да го користите. (Освен тоа, напуштете некои складирање за да го поставите тоа користење LVM. Snap Done.
 • Од овој екран, кликнете на + за да вклучите нови дискови. За поставување на условот што е потребен во овој курс, јас препишувам користење на придружниот дизајн на дискот (во однос на хард диск од 20GB)
  • / boot монтиран на XFS дизајниран вообичаена парцела, измери 500MB
  • XFS организира кохерентен волумен со големина на 10GB што е монтиран на /
  • Интелигентен волумен на 1GB што се користи како простор за размена.
 1. Пред конфигурацијата е разрешена на дискот, ќе видите екран кој покажува преглед на прогресиите што сте ги поврзале. На исклучување шанса дека сè изгледа одлично, кликнете Accept Changes за да ја компонирате вашата конфигурација. 10.
 2. Последниот дел од скицата за инсталација ви овозможува да поставите мрежно поврзување. Погледнете дека треба да организирате нешто. Во случај да не сторите ништо, вашиот сервер нема да има капацитет за поврзување со било која мрежа. Од екранот Инсталација на краток преглед, кликнете Network и Hostname за да поставите мрежно поврзување.
 3. Во моментот поставете ја лозинката за root и Корисникот креирање. Обид да се стави едноставна лозинка, на пример, "understudy".
 4. По инсталацијата, Рестартирајте.

Ја играат истата за Server 2.

GTranslate Your license is inactive or expired, please subscribe again!