блог

ITIL Vs. Шест Сигма
23 јуни 2017

Што е подобро Шест сигма или Итил? Која е разликата ?

/
Испратено од

Шест Сигма Vs. ITIL

Секоја административна индустрија, вклучувајќи ја и информатичката технологија, бара услугите што ги пренесуваат да бидат високо калибар. За да се гарантира квалитетно управување со администрацијата, широко се користат две стратегии - IT Infrastructure Library (ITIL) и Six Sigma. Двете имаат свои точки на интерес. Во секој случај, повеќето организации се наклонуваат кон искористување на двете заедно.

Тоа би било паметна мисла за ИТ професионалци да добијат ITIL сертификат кој ќе даде разбирање за примена на ITIL за да ги консолидира своите предности со Six Sigma. И покрај фактот што имаат контрасти, една работа што е основна за нив е нивниот акцент на лојалноста на потрошувачите. Дајте ни шанса да ги погледнете во детали овде.

Кои се ITIL и Six Sigma?

ITIL е рамка која се користи за зајакнување и пренесување на услуги базирани на ИТ. ITIL шоуто има бројни делови. Администрацијата поддржува управување со промени, управување со проблеми, управување со празнење, управување со епизоди и подесување управување со. Пренос на администрација вклучува управување со ограничувања, управување со пристапноста, управување со пари, управување со придобивките и управување со прогресија на администрацијата. Секој од овие сегменти има некои пропишани техники и практики кои може да се прифатат целосно или исклучиво.

Шест Сигма е извонредно искористена надвор од ИТ менаџментот за промена на оперативните процедури. Овој формален пристап оценува кои форми се од суштинско значење за вашиот бизнис, ја користи методологијата за подобрување на процедурите и нивните резултати и ја мери природата на приносот за постапките. Се меша добро со идејата за управување со ИТ корист и нуди значење за финансиските инвестициски фондови. Приоритет и лојалност на потрошувачите се шефовите на Шест Сигма.

Разлика помеѓу ITIL и Six Sigma

Во обична ситуација, ITIL и Six Sigma не се користат заедно во вистинска смисла. Бидете дека како што може, тие се користат како дел од мешавината како комплементарни аранжман на практики за подобрување на бизнисите во голема мера.

Шест Сигма е во најголем дел во светлината на пресметките, формулите и истражувањето на деловните форми со цел да ги подобрат. Се концентрира на најуништливиот метод за подобрување на формите, ITIL се зголемува со хипотезата и правилата потребни за да се открие "што" на процедурите.

Исто така види :Пример на прашања и одговори за ITIL испитување 2017

Техниките на ITIL им овозможуваат на претпријатијата да дознаат што треба да се направи за подобрување на формите. И покрај тоа што може да се очекува, Six Sigma им овозможува на претпријатијата да одлучуваат за причината за некое прашање или каде постапката се покажа лошо. Во тој момент открива како ова може да се реши. Таа го прави пристапот да ги квантифицира услугите непогрешливо. Бидејќи Six Sigma користи мерлива истрага, идеално е да се обиде да подготви надградби на пробна просторија за да провери дали предностите се прилагодливи.

Приклучување кон методологиите

Навистина, дури и со овие разлики, овие две методологии, кога се здружени, нудат многу точки на интерес. ITIL одредува што треба да се направи во организацијата во секој случај, а не како. Така, ИТ професионалци во организацијата треба да одлучат за постапката и да направат дефинитивни работни упатства самите. Исто така, Sig Sigma советува како да го открие главниот двигател на проблемите и како тие можат да се решат. Со "што" и "како" на промена на вредноста одлучи, двете методологии заедно ја зголемуваат природата на ИТ корист за поддршка и пренесување.

Шест Сигма може да се искористи како дел од промената на тековните процедури на организацијата кои сега се користат како рамка на ИТИЛ или едноставно се преместуваат на неа. На шансата дека е во фаза на движење, организацијата може да ја искористи методологијата за разбивање на опасноста, откривајќи што треба да се направи за да се направат процедурите ITIL-добри, а потоа и за користење на бизнис-случај за да се карактеризираат како ќе се преселат во ITIL совршена состојба.

Бидејќи и двете методологии на ITIL и Six Sigma се императив за остварување на бизнис, оди на ITIL обука заедно со Six Sigma ќе покажат дополнителни корисни. Експертите веруваат дека ова нуди учење за актуелизирање на Six Sigma за да даде добар ITIL процес кој е во хармонија со деловните цели на организацијата.

Види исто така: ITIL сертификација кариера можности

GTranslate Your license is inactive or expired, please subscribe again!