блог

27 март 2017

Разлошка сертификација - интервју прашања и одговори

/
Испратено од

Курсот за тренинг ќе ви овозможи со способностите што се очекува да ги разберат податоците креирани од машини користејќи софтвер на Splunk. Анализата на Splunk ќе ви даде шанса да ги анализирате огромните количини на податоци. Овој курс за сертификација Splunk вклучува обука за суштинско истражување, делење и заштеда на резултати, правење етикети и типови на настани, изработка на извештаи и креирање на графикони. Тоа ќе ви помогне во развојот на ас, како што се Splunk syslog, syslog серверот, проверка на лог, аларми, истраги и контролни табли и ќе ви овозможат ефективен развивач на Splunk.

Извршувањето на Splunk ќе го промени вашиот бизнис и ќе го однесе на следното ниво. Како и да е, прашањето е: Дали ги принудувате способностите и капацитетите да бидат Сплункер? На шансата што да, тогаш поставете се за најстрашниот потенцијален вработен, во пресрет на фактот дека опозицијата е извонредна. Можете да почнете со доживување на најшироко признаените прашања за интервју за Splunk кои се наведени во овој блог.

10 Интервју Прашања и Одговори за Splunk сертификација

Што е Splunk? Зошто Splunk користи за дисекција на податоци за машината?

Splunk е Google за вашите податоци за машината. Тоа е софтвер / мотор кој се користи за предвидување, гледање, објавување и следење на вашите податоци за претпријатието. Splunk зема профитабилни податоци за машината и го претвора во способни оперативни знаења, давајќи им реално време разбирање на вашите податоци преку графикони, предупредувања, извештаи и така натаму.

Splunk се користи за разделување на податоците за машината, бидејќи може да даде искуства во администрацијата на апликациите, ИТ операциите, безбедноста, конзистентноста, идентификацијата на погрешно претставување, перцепцијата на ризик и така натаму.

Кои се делови на инженерот за распрскување?

  • Погледни главата - дава GUI на барање
  • Индексир - датотеки податоци и податоци на машината.
  • Шпедитер - Надворешни дневници до Indexer
  • Сервер за распоредување - Управува со сегменти на отпадна вода во дисеминирана состојба.

Кое е користењето на Магистер на лиценца во Splunk?

Лицето за лиценца во Splunk е задолжено да гарантира дека ќе се поднесе идеална мерка на податоци. Линиската лиценца зависи од обемот на податоци што оди до сцената во 24hr прозорецот и по должината на овие линии гарантира дека земјата останува во границите на добиениот волумен.

Што се поврзува со Splunk DB?

Тоа е општ модул на SQL база на податоци кој ви овозможува лесно да ги вклучите податоците од базата на податоци со пребарувања и извештаи на Splunk. Таа обезбедува сигурна, прилагодлива интеграција во реално време помеѓу Splunk Enterprise и релациони бази на податоци.

Разјаснете "прекршување на лиценцата" од гледна точка на Splunk.

Во случај да го надминете ограничувањето на податоците, тогаш ќе ви биде прикажана грешка во "прекршување на лиценцата". Лиценца која предупредува дека е фрлена, ќе издржи за 14 дена. Во деловна или деловна лиценца, можете да имате известувања за 5 во рамките на прозорецот за движење на 30, пред кој елементите на листата на индексите и извештаите ќе престанат да активираат. Во слободна форма, тоа ќе укаже само на 3 нивоа на претпазливост.

Што е преглед листа во splunk?

Списокот со резиме е стандардна прегледна датотека (датотеката што ја зафаќа Enterprise ја користи шансата да не покажете друга). На шанса што ќе изберат да се кандидира многу видови на листа на извештаи од synopsis можеби ќе треба да направите дополнителни датотеки.

Која е разликата помеѓу статистиките и настанните команди?

Статистика повикуваат да направат прегледи за секојдневни полиња во вашата поднесена листа и да ги поштедат како квалитети во нови полиња. Статус на настани е како задолжен за статистиката, настрана од резултатите од собирањето се додаваат за секој настан и само ако агрегатот е поврзан со тој настан. Eventstats го регистрира прашањето за мерења како статистика, но ги изнесува на првите сурови податоци.

Кои се сливните сливови? Појаснете го животниот циклус на конзервата.

Каталогот што содржи снимени податоци е познат како контејнер Splunk. Дополнително содржи настани од одреден период. Животниот циклус на корпите вклучува земање по фази:

  • Топло - Таа содржи како што е прикажано на крајот на листата и е отворена за компонирање. За секоја листа, има барем една топла басеница достапна
  • Топло - Во топла фаза податоци се пресели од жешко
  • Студената - Податоците од студената фаза се преместени од топло
  • Замрзнати - Податоците се преместени од ладен. Индексирачот брише зацврсти податоци како прашање на курсот сепак, клиентите исто така може да го поднесат.
  • Одмрзнати - Информации повторно воспоставени од датотека. Во случај да ги документирате зацврстените податоци, подоцна можете да го вратите во записникот со (одмрзнување) тоа.

Разјаснете го капацитетот на Менаџер за предупредувања?

Подготвен претпоставен го покажува прегледот на повеќето од доцнењето, предупредува, на пример, подготвени појави. Овозможува поврзување за да ги види индексираните листи од активната претпазливост. Исто така го прикажува името на готовувањето, апликацијата, сортирањето (резервирано, реално време или прозорец за движење), сериозноста и режимот.

Појаснете ја разликата помеѓу здружување на главата на глава и пребарувањето со глава за пребарување?

Побарајте здружување на главите е собирање на поврзани сервери кои се користат за споделување на оптоварување, конфигурација и податоци за клиентите, додека пак изгледот на главите е дел од претпријатието за пребарување, кое ќе се појави како централно средство за барање. Бидејќи истражната група на глави ја зајакнува компатибилноста на сликите, слични табла и задачи може да се стартуваат и да се видат од било кој поединец од купот.

GTranslate Your license is inactive or expired, please subscribe again!