блог

ansible-туториал
30 ноември 2017

Што е можно? Како е можно функционирањето?

/
Испратено од

Што е можно?

Ansible е релативно нов девп алатки кои пристигнале откако кукла и готвач веќе биле основани играчи на пазарот. Има поинаков пристап во решавањето на ИТ инфраструктурата и проблемите со автоматизација. Оригиналниот автор на Anishi го создаде, со намера да се распореди инфраструктурата, не треба да се бара да учи програмирање. За да се поврзете со оддалечени сервери кои треба да се управуваат, an или користи ssh за * nix базиран систем и winrm (прозорци далечинско управување) за системи базирани на Windows. Т

Како е можно функционирањето?

Можност за обука треба да биде едноставна, елегантна, скалабилна и лесна за учење. Упатствата / чекорите / задачите што треба да се извршат се напишани во Yamla. Задачите се извршуваат секвенцијално. Во задачата, ние треба да ја објавиме состојбата на системот. На пример: треба да се инсталира пакет VIM. Како тоа треба да се инсталира, тоа е управувано / управувано од модул, не треба да се грижиме премногу за тоа. Ако тој пакет е веќе инсталиран, тогаш ануисот едноставно ќе го игнорира тој чекор. Ова се нарекува Idempotence.

YAML, тоа е едноставен текст формат, кој лесно се чита и пишува и за луѓето, како и за машините. Магијата што го погодува евентуално се случува во нешто што се нарекува како модул. Модулите можат да бидат напишани во било кој програмски јазик. Ansible е доста брзо и не бара никаков агент да биде инсталиран на целниот сервер. Можете дури да го користите и можноста за конфигурирање на рутерот / прекинувачите, оние кои се поддржани од Ansible (и тоа е доста листа).

Предности на евентуално сертифицирање:

Ако навистина треба да копате длабоко во Anishi и да создадете сопствени сопствени модули, само тогаш ќе треба да научите или да знаете програмски јазик.

Друга важна придобивките од Аниси е тоа што е слободен и софтвер со отворен код. Пишувано е на Python и секој што го разбира python може да го прочита кодот и да го модифицира ако е потребно за да одговараат на нивните сопствени барања. Судејќи според популарноста и усвојувањето од страна на индустријата, Redhat купил Anishi во 2015, и сега е официјален дел од понудата на Redhat. Не грижете се за евентуалниот проблем, сеуште е слободен и со отворен код, Redhat дополнително го подобрува, придонесува кодот и расте овој проект. Redhat нуди веб базирана GUI платформа наречена "Ентит кула" и е платена и прилично скапи според мое мислење. Еве како Редхат прави пари за Аниси. Евентуалната кула обезбедува централно управување, заедно со добри анализи и извештаи, и CMDB / инвентар.

Anishi е добар во Управување со промени, Автоматизација, обезбедување и оркестрација. Со оваа една алатка можете да управувате со вашите сервери, како и со вашите апликации. Тоа значи дека нема потреба да се научат какви било алатки за распоредување специфични за апликациите како што се капистрано, ткаенина итн.

Поврзан курс:

GTranslate Your license is inactive or expired, please subscribe again!