Blog

8 Maj 2017

Çfarë është Network Time Protocol (NTP)? | Një Udhëzues i plotë

Protokolli i Kohës së Rrjetit (NTP)

Çfarë është Protokolli i Kohës së Rrjetit (NTP)?Në të vërtetë, është një protokoll rrjeti që përdoret për të sinkronizuar orët midis sistemeve informatike mbi një rrjet të ndërlidhur me pako. Ka qenë rreth e rrotull që nga mesi i 1980s dhe është krijuar nga David Mills në Universitetin e Delaware; ajo është një nga protokollet më të kalitur ende në internet. NTP zëvendësoi inovacione të tjera të sinkronizimit kohë që nuk kishin disa kapacitete për të ndryshuar kohën në pikëpamje të zonës së burimit të kohës ose serverit kohor në lidhje me përfituesit ose duke u aklimatizuar në shumëllojshmërinë e shtyrjes të gjetur në rrjedhën e rrjeteve të informacionit të mullirit.

NTP ka përjetuar ndryshime të ndryshme që nga futja e saj gjatë viteve 30 përpara. Përshtatja NTP 0 u karakterizua në RFC 958 në shtator të 1985. NTPv0 mund të arrijë saktësinë e kohës në disa milisekonda. Në 1988, RFC 1059 karakterizoi NTPv1, i cili karakterizoi akordimin e NTP për serverin e klientit dhe mënyrën e përbashkët. Në 1989, RFC 1119 karakterizoi NTPv2, i cili përfshinte gjëra të tilla si një protokoll menaxhimi dhe një plan konfirmimi, të cilat janë përdorur ende si pjesë e variantit të sotëm. RFC 1305, e cila doli në 1992, karakterizoi NTPv3. NTPv3 përfshiu zbulimin dhe ekzaminimin shtesë të gabimeve, që i ndihmon klientit të zgjedhë midis burimeve të ndryshme lidhëse. Një mënyrë e komunikimit ishte gjithashtu e njohur me ndihmën e lehtësimit të bartjes së kohës në një shumëkëndësh në rrjet. Në 2010, RFC 5905 u shpërnda me detajet për NTPv4 por u përmirësua nga RFC 7822 në mars të 2016. NTPv4 është përshtatja aktuale e NTP. Ajo mban një masë të konsiderueshme të komponentëve të ngjashëm të NTPv3, por përfshin mbështetje për IPv6 si protokoll rrjeti themelor. Verifikimi përmirësohet dhe siguron protokollin më të rëndësishëm të sigurisë.

NTP përdor një rregullim të niveleve të ndryshme të burimeve kohore. Çdo nivel i sistemit progresiv njihet si një shtresë dhe del nga një nderim numerik që fillon me zero (0). Ndërsa ju përfshini kohë, burime dhe sinkronizoni me një burim më të lartë në shtresë (ulni në nderim numerik), ju shtoni 1 në nderimin e saj të shtresës. Ne mund ta shfrytëzojmë nderimin e shtresës si një nivel besimi të burimit të kohës. Zero është më i besueshëm, dhe 15 është minimumi i besueshëm, por në të njëjtën kohë një nivel i përdorshëm. Një shtresë e 16 nuk është e sinkronizuar dhe thuhet të jetë i çmendur. Një shtresë e nivelit 16 nuk është një burim i konsiderueshëm kohor. NTP zakonisht dërgon kohë në Koordinimin e Kohës Universale (ndryshe quhet Coordinated Universal Time ose UTC). Ndryshimi për kohën e fqinjësisë duhet të jetë e mundur në serverin afërt kohor ose në veglën e klientit.

Dërgimi standard i NTP për një sipërmarrje është burimi i kohës nga një burim i besuar, për shembull, një burim kohor i administratës. Në Shtetet e Bashkuara, Instituti Kombëtar i Standardeve dhe Teknologjisë ka kohë serverat që ne mund të sinkronizojmë. Në tf.nist.gov/tf-cgi/servers.cgi, ju mund të zbuloni një server të vjetër me kohë, zonat e tyre dhe vendet e IP-së për të treguar një server kohë. Kur të keni marrë kohë në një server të kohës së lagjes dhe shtresa rritet, atëherë mund ta shfrytëzoni atë si një burim kohor brenda rrjetit të përpjekjeve. Çelësat dhe çelsat (Cisco dhe të tjerë) mund të tërheqin kohë nga serveri juaj afërt, dhe pas kësaj ata mund të lëvizin drejt bërjes së burimeve të kohës nga pajisjet që i kalojnë ato. Shumica e sistemeve kryesore të punës do të forcojnë NTP duke përfshirë Windows. Të gjitha variantet e Windows që nga Windows 2000 kanë pasur Windows Time Service (W32Time) për të sinkronizuar kohën duke përdorur NTP.

Në rrjetin e sotëm, koha mund të sinkronizohet brenda milisekondave ose shumë milisekonda, por pse? Ajo varet! Ai mbështetet në kërkesat e përdorura dhe kërkesat e tyre për kohën. Mund të jetë që të kesh një orë "të ndjeshme" mund të jetë e përshtatshme për të kuptuar se kur është bërë një e-mail dhe është marrë gjithashtu. Vula kohore për kapacitetet themelore që janë të sakta brenda 10s të milisekondave mund të mjaftojë. Aplikacionet mund të jenë një kohë shumë e mirë. Nga një perspektivë hetuese, të paturit e një pullë kohe brenda millisekondave mund të ndihmojnë në vendosjen e çështjeve brenda rrjetit. Konsideroni aplikacione të bazuara në vlera. Duke pasur më shumë se një pikë e nxehtë e orës për të menaxhuar një llogari ose shkëmbime të tjera buxhetore është një kërkesë e padiskutueshme. Një nga aplikacionet kryesore për të përdorur NTP ishte autoriteti i aviacionit dhe si klient i rregullt, unë jam i lumtur të kuptoj se produkti dhe pajisjet që ndjekin avionët tanë në fluturim kanë saktësi brenda milisekondave. Kjo lejon ata që ndjekin fluturimet për të pasur një mendim të përmirësuar shumë si në zonën e avionit dhe afërsinë me të tjerët.

NTP është një protokoll që ka qenë rreth e rrotull për më shumë se 30 vite dhe ende plotëson një nevojë. Doli të jetë e zakonshme që të ketë orë, dhe ne mbështetemi pozitivisht në kohë. Me NTP sot, ne mund të marrim më shumë se një burim të arsyeshëm kohor dhe të marrim saktësi në nivelin e milisekondës. Në shansin që keni nevojë për diçka më të saktë nga ajo, shikoni në Precision Time Protocol (PTP) ... megjithatë kjo është për një post tjetër.

GTranslate Your license is inactive or expired, please subscribe again!